RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vehabija za eksploziv lažno prijavio vehabije

Napisano 19.02.2010. 09:31
Vehabija - MO (ilustracija)

MOSTAR – Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u akciji izvedenoj u srijedu navečer u mjestu Buna, južno od Mostara pronašla 56 kilograma eksploziva ''trotil'' u javnosti poznatijeg pod nazivom TNT, potvrđeno je portalu Bitno iz Tužiteljstva BiH i SIPA-e.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubišić je kazao kako je jedna osoba iz Mostara uhićena jer je lažno prijavila da eksploziv pripada dvijema osobama iz Jablanice.

Vehabija lažno prijavio vehabije

Neslužbeno se doznaje kako je uhićen Elviz Aličić, inače pripadnik vehabijskog pokreta, jer je prijavio kako eksploziv pripada dvojici vehabija iz Jablanice, za koje se, pak, utvrdilo kako nemaju nikakve veze s posjedovanjem pronađenog TNT-a.

''Pripadnici SIPA-e su, po nalogu tužitelja iz Posebno odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, izvršili pretrese na području Jablanice i šireg područja Mostara. Tijekom tih pretresa je pronađena i otkrivena spomenuta količina eksploziva'', rekao je Grubišić i dodao kako se još uvijek ne zna komu eksploziv pripada.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH je kazao kako je ''eksploziv pronađen na 'divljoj' lokaciji'', no nije želio precizirati o kojem se točno mjestu radi.

''Osoba iz Mostara (Aličić op.a.) je prijavila postojanje eksploziva kojega su pripadnici SIPA-e i pronašli. Također, ista je osoba kazala kako eksploziv pripada dvijema osobama iz Jablanice. TNT je ipak pronađen, ali izvan objekata koje koriste prijavljene osobe. Tako je brzom istragom je utvrđeno kako se radi o lažnoj optužbi, zbog čega je Mostarac zadržan u pritvoru, dok su dvije osobe iz Jablanice puštene na slobodu'', rekao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Elviz Aličić

Ipak, Grubišić je dodao kako Tužiteljstvo BiH i SIPA još uvijek ispituju postoji li ''povezanost eksploziva s određenim osobama, pripadnicima vehabijskog pokreta''.

Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA-e je za Bitno, pak, izjavila je kako je u spomenutoj akciji, pored TNT-a, pronađena i određena količina streljiva i pištolja.

''Cijela je akcija izvedena po nalogu Tužiteljstva i Suda BiH. Pripadnici SIPA-e su je izveli u suradnji s pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije'', kazala je Kujundžija.

Inače, pripadnik vehabijskog pokreta Elviz Aličić, zvani Abu Džafir, iz naselja Blagaj kod Mostara je postao poznat široj bh javnosti još tijekom 2006. godine, kada je putem jednih mostarskih dnevnih novina izjavio kako su mu islamski teroristi nudili 9 000 dolara da minira katolički križ na brdu Hum iznad Mostara.

El Mudžahid

Tada su neko vrijeme pripadnici Specijalne policije MUP-a HNŽ dežurali 24 sata dnevno pored križa. Aličić je bio izjavio kako je miniranje križa trebalo biti učinjeno u znak odmazde zbog tada učestalih napada na imama džamije u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu grada.

Također, Aličić je tada rekao kako on nije terorist, te kako je odbio ponudu da minira križ. Zbog toga su, tvrdio je, islamski ekstremisti nekoliko puta pokušali izvršiti atentat na njega.

Također, javno se hvalio kako je tijekom rata u BiH bio snajperist u mudžahedinskom odredu ''El Mudžahid'' koji je bio u sastavu Armije BiH.

bitno.ba | J. Gudelj


Nema komentara

Anketa

Ustavi