RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

LJILJA is on the road again: HSS kao samostalna stranka obnavlja svoj rad!

Napisano 18.10.2010. 20:29

Ljiljana Lovrić, koju su prije četiri mjeseca sa mjesta predsjednice Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) protivno Statutu smijenili Glavni odbor i Predsjedništvo te stranke, objavila je danas da Hrvatska seljačka stranka (HSS) istupa iz savezništva sa NHI te se njen rad nastavlja kroz novoobnovljeni HSS.

Iako Lovrićeva tvrdi da je ona i dalje legalna predsjednica HSS-NHI, ona je naglasila da HSS, koja se prije dvije godine ujedinila sa NHI u jednu političku opciju pod nazivom HSS-NHI, od 13. rujna ponovno nastupa odvojeno.


Također je pojasnila, da je do raskidanja "nelogičnog saveza" došlo jer je od 2008. godine, od ujedinjena HSS-a i NHI-a, odredbe statuta kršio veliki broj dužnosnika NHI-a koji su bili u predsjedništvu ujedinjene stranke. Lovrićeva tvrdi da su odredbe kršene iz osobne koristi nekih članova.

"Nakon puča koji je izveden 11. lipnja 2010. u Novom Travniku i koji je bio potpuno suprotan odredbama Statuta stranke, članovi HSS-a su preglasani od članova NHI-a i politika stranke je odvedena u pravcu koji mi, baštinici ideje Stjepana Radića, ne želimo i nećemo prihvatiti", istaknula je Lovrićeva na konferenciji za novinare.

Odluka o obnovi rada HSS-a je odgovor na pokušaj Krešimira Zubaka i Drage Džambasa da potpuno preuzmu ime i nasljeđe HSS-a, pojasnila je Lovrićeva i dodala da Džombas može biti predsjednik samo NHI-a jer moralno pravo nad nasljeđem HSS-a imaju isključivo oni ljudi koji su bili nositelji ideje.

Ona je dodala da je suludo da je nakon izbora HSS-NHI-u najpoželjniji partner Socijaldemokratska partija BiH koja je "hrvatskom narodu u BiH podlo nametnula člana Predsjedništva BiH koji sam kaže da je samo rođen kao Hrvat".



"Mi dobro znamo da je tijekom vladavine komunizma HSS bio zabranjen i da se misli nastaviti tim putem pokazalo je i brisanje lista na proteklim izborima koje je potpisala legitimna predsjednica stranke, a što je po nalogu određenih krugova u djelo proveo neustavni Sud BiH u Sarajevu", rekla je Lovrićeva, pojasnivši da priznaje institucije BiH, ali da smatra da one nisu ustavne zato što ih je nametnuo visoki predstavnik i da se moraju mijenjati u okviru reforme Ustava.

Lovrićeva je na kraju naglasila da je strateški sporazum koji je potpisala u ime HSS-NHI-a sa HDZ-om BiH bio podržan od većine članova stranke, te da bi za stranku bilo korisnije da je zaživio.

"Moj potpis je na tome dokumentu i taj sporazum apsolutno važi i dalje", pojasnila je Lovrić.

Predsjednik Županijskog odbora HSS-NHI-a Zapadnohercegovačke županije Mario Karamatić rekao je da BiH mora funkcionirati kao zajednica tri naroda koji će je zajedno graditi, a ne kao protektorat i kolonija međunarodne zajednice, što je sada.

Zanimljivo je da novoosnovana HSS u svom sufiksu  nema dodatak "BiH" kao većina hrvatskih stranaka u BIH. I na taj način, kako kazuju iz te stranke, želi se uputiti poruka kako HSS nije i neće biti franšizna podružnica "matične stranke" iz RH.

HSS u BIH je jednostavno HSS. I odgovara samo narodu koji ga bira. Hrvatskom narodu u BIH.

poskok.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi