RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na Vlašiću se obilježava 18. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama

Napisano 21.08.2010. 10:11

Na Vlašiću se obilježava 18. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama   

Na Vlašiću se obilježava 18. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama, kada je više od 200 Prijedorčana, Bošnjaka i Hrvata svirepo ubijeno. Na današnji dan 1992. godine, srpski policajci su iz konvoja koji je krenuo iz Tukova izdvojili više od 200 Prijedorčana. Naređeno im je da stanu na rub provalije i potom im pucano u leđa. I ove godine u provaliju će biti bačeno 250 ruža, koje simboliziraju izgubljene živote nevinih osoba. Za ovaj zločin optuženo je osam pripadnika interventnog voda policijske postaje iz Prijedora: Damir Ivanković i Goran Đurić osuđeni na 14 i osam godina zatvora. Optuženi su i Zoran Babić, Milorad Radaković, Milorad Skrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić.
 
Dvanaest Prijedorčana je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju a tijela većine žrtava još uvijek nisu pronađena. Na tom mjestu su ubijani i ljudi iz drugih općina, do sada su identifikovane dvije žrtve iz Kotor Varoši.

- Većina ekshumiranih posmrtnih ostataka je nekompletna, odnosno pronađen je manji dio skeleta, u mnogim slučajevima samo jedna kost, postoji i slučaj gdje je pronađen samo jedan zub i na osnovu toga izvršena je DNK analiza i utvrđen identitet žrtve, potvrdila je Feni portparolka Instituta za nestale osobe Lejla Čengić.

Postoje slučajevi gdje su nakon ubojstva posmrtni ostaci izmješteni s primarnih lokacija masovne grobnice u sekundarne i tercijarne i na taj način vršen zločin nad mrtvima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi