RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vitez - HKD-u Napredak konačno prostor kakav zaslužuje

Napisano 21.08.2010. 08:40

Organizirani kulturni život u Vitezu počinje 1906. osnivanjem podružnice HKD Napredak. A 104 godine kasnije u ovom je gradu i dalje Napredak nositelj kulturnog života.

Sanacija zgrade
Jer u okviru ovoga društva, koje već tri godine vrlo uspješno vodi istaknuti i dugogodišnji kulturni djelatnik Zoran Kupreškić, djeluju folklorna, glazbena, književno-izdavačka, tamburaška... sekcija, a odvijaju se i druge aktivnosti. No, sve to čini i radi u vrlo teškim uvjetima, prije svega u neprihvatljivo malom i skučenom prostoru. Uskoro bi se trebalo sve iz temelja promijeniti jer je odlukom Općinskog vijeća krajem 2009. HKD-u Napredak dana na korištenje zgrada prve osnovne škole u Vitezu izgrađene 1906. kada je osnovana i Napretkova podružnica u ovome gradu. Proteklih godina ovu zgradu koristile su općinske i županijske institucije, a sada će, nakon rekonstrukcije i sanacije, prizemlje koristiti Napredak, a nakon dvije godine i prvi kat koji će dotada koristiti Pravobraniteljstvo SBŽ-a.

A zahvaljujući donaciji Vlade RH iz 2009. od 45.000 KM i Općine Vitez u iznosu od 30.000 KM, na zgradi danoj na korištenje HKD-u Napredak počela je rekonstrukcija i sanacija krovišta, a u prizemlju se ruše pregrade kako bi se dobio nužno potrebni prostor (oko 100 metara četvornih) za vježbanje prije svega članova folklorne sekcije. Uređuje se i prostor za garderobu, tamburaše, uredski prostor...!

Završetak radova na krovištu i u prizemlju zgrade, koje izvodi viteška tvrtka Grazid, očekuje se već u rujnu. Iduće godine planira se uraditi fasada, izvorna, na cijeloj zgradi, dok će godinu dana kasnije, kada iseli Pravobraniteljstvo, sanirat će se i rekonstruirati i kat.

Likovna sekcija
Na katu se planira uraditi prostor za likovnu sekciju, za limenu glazbu koju planiraju osnovati (obnoviti) te, kako se planira, muzejski prostor.


Nema komentara

Anketa

Ustavi