RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon 17 godina identificirani posmrtni ostaci ubijenog zeničkog liječnika Veljka Sladojevića

Napisano 21.10.2010. 12:58

Nakon 17 godina identificirani posmrtni ostaci ubijenog zeničkog liječnika Veljka Sladojevića

● Prije 17 godina pripadnici ABiH odveli su iz stana u Zenici dr. Veljka Sladojevića  ● Džemal Merdan, osnivač i zapovjednik Sedme muslimanske brigade je odmah nakon Veljkovog odvođenja uselio u njegov stan ● Danas je Veljko konačno identificiran, a obdukcijom su ustanovljene rupe od metaka na odjeći, a lubanja je bila smrskana

Na groblju Prahulje u Novoj Biloj kod Travnika obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka uglednog liječnika Veljka Sladojevića kojeg su pripadnici Armije BiH odveli iz Zenice, pod još nejasnim okolnostima, krajem lipnja 1993. godine.

Veljkov brat Branislav i supruga Kaća, koja je preživjela golgotu, kažu da je identifikacijom načinjen tek jedan korak u otkrivanju potpune istine o nestanku liječnika koji je iz stana odveden u mantilu i papučama.

U papučama i mantilu

DNK analiza NN osobe - žrtve rata ekshumirane 29. lipnja na lokalitetu Kozice, Mehurić kod Travnika, potvrdila je da se radi o Veljku Sladojeviću. Veljkov brat Branislav i supruga Kaća nazočili  su obdukciji i identifikaciji.

Županijski tužitelj ŽSB Nedžad Islamović izjavio je da je okončan postupak identifikacije u predmetu tužiteljstva broj KTA RZ 4/10.

Kada je 25. lipnja 1993. nestao dr. Veljko Sladojević, Zeničani su bili zbunjeni, ali i uplašeni - ovo naročito vrijedi za srpsko stanovništvo u gradu. Uglednog zeničkog oftalmologa, očnog kirurga i prije svega cijenjenog građanina Zenice, koji je svojevremeno zbog svojih medicinskih zasluga dobio najviše priznanje - Nagradu grada Zenice, odveli su iz njegove kuće na put bez povratka trojica pripadnika Armije BiH, obučena u maskirne uniforme. Obdukcija posmrtnih ostataka pronađenih u mjestu Kozice kod Mehurića, općina Travnik, 17 godina kasnije pokazala je kako je mučki ubijen. Na odjeći su bili vidljivi tragovi, rupe od projektila iz vatrenog oružja, a lubanja je bila smrskana (prelom obje sljepoočne kosti).
Veljkova supruga Kaća prepoznala je mantil, dok je za ostatak odjeće rekla da nije pripadao njezinom suprugu.

Prahulje-1C

Pitanja bez odgovora

Brat Veljka Sladojevića, Branislav, koji živi u Beogradu, kaže da usprkos njegovom i angažiranju njihove sestre da saznaju za sudbinu brata, do danas nije ništa znao.
- Lica u vojničkim odorama Veljka su odvela iz stana 25. lipnja 1993. godine u 14.30 časova, neposredno nakon što je došao iz bolnice. Nikad ga više nitko nije vidio. Slao sam pisma i molbe Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona, tužiteljstvima BiH i FBiH, ali uzalud. Sestra je Županijskom tužiteljstvu u Zenici podnijela tužbu protiv NN lica, ali još nema nikakvih rezultata - kaže Branislav, koji je prvi put odlučio da progovori za medije.

U pismu koji je Branislav Sladojević 17. ožujka poslao Tužiteljstvu FBiH naveo je da je u to vrijeme funkciju gradonačelnika Zenice obavljao Besim Spahić, koji je kasnije bio veleposlanik BiH u Turskoj.

- Džemal Merdan je osnivač i zapovjednik Sedme muslimanske brigade koji je odmah nakon Veljkovog odvođenja uselio u njegov stan. On je sada brigadni general u Oružanim snagama BiH - navedeno je u tom pismu.

Dalje se navodi da je šef policije u Zenici tada bio Fadil Jaganjac, koji je poslije rata obnašao najviše policijske dužnosti u BiH.

- Bez obzira na pismeno urgiranje i razgovore u navedenim pravnim institucijama, nikad nismo dobili nikakvu pismenu informaciju da li se uopće što radi na ovom slučaju - kaže Branislav.    

U vrijeme nestanka liječnika Sladojevića njegova supruga Kaća sa mlađom kćeri Tamarom bila je u Novom Sadu, a kćerka Lena studirala je medicinu u Banjoj Luci. U Zenici je ostala samo sestra Kosa koja je prošla golgotu.

- Predsjednik Odbora za ljudska prava Jakob Montiljo dostavio je dopis sestri Kosi u kojem stoji da je Veljko živ i da će ubrzo biti oslobođen. Ali radilo se o uzaludnim nadanjima - priča Veljkov brat, prof. dr Branislav Sladojević.

Do izjave Džemala Merdana, do danas, se nije uspjeli doći.

Fadil Jaganjac, nekadašnji prvi čovjek Stanice javne sigurnosti Zenica, odnosno načelnik MUP-a općine Zenica, prisjetio se ovog slučaja koji je ostao nerazjašnjen.
- Te 1993. postavljen sam za načelnika SJS Zenica, odnosno načelnika MUP-a općine. Sjećam se da sam naslijedio problem nestanka dr. Sladojevića. Mi smo poduzimali određene mjere i radnje, vodili smo istragu, saslušavali ljude, prikupljali podatke od mogućih svjedoka. Od njegovih susjeda iz zgrade smo dobili informacije da je dr. Veljko Sladojević kritičnog dana odveden iz svog stana. Imao je na sebi bolnički mantil jer se tek vratio iz bolnice i papuče. Isto tako susjedi su potvrdile da je odvezen u golfu-1 bijele boje, a odvele su ga tri osobe koje su na sebi imale maskirne uniforme, što znači da su bili pripadnici nekih vojnih formacija, priča Jaganjac.
Objašnjava da su - odmah po saznanju da su to učinili pripadnici vojske – obavijestili zapovjedništvo 3. korpusa u Zenici, odnosno vojne sigurnosne strukture.

U pisarnici Županijskog tužiteljstva Ze-Do kantona kažu da se taj predmet vodi pod šifrom KTA 82/04 i da je 2. studenog 2007. godine predat na postupanje Tužiteljstvu BiH. 

Portparol Tužiteljstvu BiH Boris Grubešić kaže da je ovaj predmet u tom tužiteljstvu, ali da "istragu otežava to što se jedan potencijalni osumnjičeni ne nalazi u BiH".
- On je nedostupan pravosudnim organima BiH i to je ključni problem koji značajno usporava istragu - kaže Grubešić.        

Prije svega toga, kaže portparol Federalnog tužiteljstva BiH Nina Hadžihajdarević, predmet je bio u tom tužiteljstvu pa je vraćen na postupanje Županijskom tužiteljstvu Ze-Do kantona.

Obitelj

Veljko Sladojević rođen je u staroj srpskoj zeničkoj obitelji Mitra Sladojevića.
- Bilo nas je četvoro, Veljko je bio najstariji, zatim sestra Kosa, brat Leno, koji je nastradao na odsluženju vojnog roka u 25. godini, i ja. Veljko je završio medicinu, specijalizirao oftalmologiju, osnovao službu za očne bolesti i postao direktor Regionalne bolnice u Zenici. Ja sam predavao na Metalurškom fakultetu i bio potpredsjednik RMK Zenica. Oba smo prije rata dobili nagradu grada Zenice, Veljko za razvoj oftalmologije, a ja za razvoj metalurgije - kaže prof. dr. Branislav Sladojević.

Manipulacije

Na web adresi: http://slavicnet.com/sarajevo/sarajevski_masakr_s.html u spisku koji problematizira stradanje sarajevskih Srba pod rednim brojem 96 stoji: Sladojević Mitar Veljko rođ. 1933. Odveden 22.6.1992. iz svog stana na Koševskom brdu u pravcu porodilišta Zehra Muidović od strane ABiH i tu mu se gubi svaki trag.

Kakav predmet postane ljudska sudbina u glavama bezumnih ljudi?

|HercegBosna.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi