RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 17. obljetnica operacije „Tvigi '94.“

Napisano 26.01.2011. 12:28
HVO Brigada \

U povodu obilježavanja 17. obljetnice vojne operacije „Tvigi '94.“ I u spomen na poginule pripadnike brigade „Rama“ u toj operaciji: Damira Halužana, Josipa Kudića i Dragana Barešića, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, su kod spomenika svim ramskim braniteljima u Prozoru položili vijenac i zapalili svijeće.

Da podsjetimo: 24.siječnja 1994. godine ofenzivne snage brigade „Rama“ srušile su mit o nepobjedivosti tzv. ABiH i zauzele selo Here,  jako uporište muslimanske vojske. Iako je u početnim planovima operacije „Tvigi '94“ brigada „Rama“ bila predviđena samo za pružanje logističke potpore, zbog više različitih okolnosti, uz potporu topništva Operativne zone i tenkovske satnije, postrojbe za specijalne namjene uz potporu ostalih postrojbi brigade „Rama“ same kreću u akciju i nakon cjelodnevnih borbi zauzimaju Here. Uz zauzimanje sela Here, pripadnici brigade „Rama“ zauzeli su i kotu Zavišće koja se nalazi na putnoj komunikaciji G. Vakuf  - Pridvorci i koja je bila vrlo važan položaj muslimanske vojske.

Nakon pada Hera, po iskušanom receptu oglašava se muslimanska propaganda i još jednom u javnost pokušava plasirati laž o počinjenom ratnom zločinu od strane pripadnika HVO-a. Izlaskom na teren, pripadnici UNPROFOR-a odlučno su demantirali tvrdnje muslimanskih čelnika i njihovih medija. Prema izvješću  broj: 02 – 2/1 – 89/45 Zapovjednika Operativne skupine, brigadira Vinka Vrbanca poslanom  24. siječnja 1993. godine  u 21. h. Glavnom stožeru HVO-a, u ovoj operaciji je poginulo najmanje 30 pripadnika tzv. ABiH i utrošena je značajna količina streljiva i projektila, između ostalog:

- 300 projektila za tenk (100 mm)
- 107 projektila za T- 130 mm
- 140 projektila za VBR – 122 mm
Operacija „Tvigi '94.“ donijela je novi odnos snaga na Ramsko-uskopaljskoj bojišnici i bila je izravni povod potpisivanju primirja između HVO-a i tzv. ABiH.

Tvigi 94

Rama-Prozor.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi