RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Od 22.02. - 01.03. u Zavičajnom muzeju Travnik izložba "Ivo Andrić - književnik i/ili diplomata "

Napisano 23.02.2011. 14:14

Izložba : Ivo Andrić - književnik i / ili diplomata

Od 22.02. - 01.03. u Zavičajnom muzeju Travnik izložba "Ivo Andrić - književnik i/ili diplomata "

U Zavičajnom muzeju u Travniku sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Ivo Andrić - književnik i/ili diplomata", koju je prigodom 50 godina od dodjele Nobelove nagrade ovom istaknutom književniku priredila kustos Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Na ovoj izložbi, kojom je nastavljane suradnja između Zavičajnog muzeja Travnik i Muzeja grada Beograda, prikazane su fotografije Ive Andrića tijekom njegove diplomatske karijere.
Korićanac je Srni rekla da naslov ove izložbe upućuje na istraživanja je li Andrić u diplomaciji gradio svoju književnu karijeru  i koliko su karijera i diplomacija bile prožete jedna drugom.
Ona je podsjetila na Andrićevu diplomatsku karijeru u Rimu, Parisu, Madridu, Genèvi, Bruxellesu, Bukureštu, Grazu. Istakla je da se Andrić smatra vrlo dobrim poznavateljem tadašnjih prilika u Europi i dobrim analitičarom, te da je diplomatsku karijeru koristio za istraživanja u nacionalnim bibliotekama europskih prijestolnica i u arhivima gdje je, između ostalog, prikupljao građu za svoja književna djela. Došla je do zaključka da je Andrić prije svega pisac, književnik, a da je diplomacija bila njegov posao i da je maksimalno iskoristio sve prednosti  boravka u Europi da bi se vratio u Bosnu.

ANDRIC-TR-6

Korićanac je izrazila zadovoljstvo što je ponovo uspostavljena suradnja između Zavičajnog muzeja Travnik i Muzeja grada Beograda.
"Nisam  znala kako će to izgledati poslije 30 godina, jer smo imali veliku razdaljinu i šutnju svih tih godina. Međutim, kao da smo jučer prekinuli  i sada treba da nastavimo tamo gdje smo stali. Puni smo planova i ideja i želje da razmijenimo studijske programe i istraživanja", rekla je Korićanac.

ANDRIC-TR-5

Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodne kuće Ivo Andrić u Travniku, pozvao se na riječi književnog kritičara Envera Kazaza koji je izjavio da je Andrić najveći bosansko-hercegovački kulturni, a time i turistički brend BiH.
Škrgo je ocijenio da je diplomatska karijera bitno utjecala na Andrićeva književna djela, jer je bio u mogućnosti da istražuje, te naveo primjer djela "Noć u Alhambri" i "Travničku kroniku".

ANDRIC-TR-2

Suradnja  između Zavičajnog muzeja Travnik i Muzeja grada Beograda datira iz osamdesetih godina 20. stoljeća kada je bila priređena izložba pod nazivom "Ivo Andrić i Travnik". 

| HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi