RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorene prostorije HDZ-a BiH u Doboju - Hrvati se ipak vraćaju

Napisano 21.04.2012. 12:29

Svečanost - Potrebno izgraditi domove

Otvorene prostorije HDZ-a BiH u Doboju - Hrvati se ipak vraćaju

Za povratak Hrvata u RS ove godine iz proračuna 170.000 maraka

Član Predsjedništva HDZ-a BiH i ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš izjavio je u Doboju da zadovoljavajuća sigurnosna situacija u RS-u potiče povratak izbjeglih i raseljenih osoba.
- U BiH trenutno ima oko 50.000 zahtjeva za obnovu imovine izbjeglih i raseljenih osoba, od kojih je najveći broj iz Posavine i s dobojskog područja - rekao je Čordaš podsjetivši da se na područje dobojske općine do sada vratilo oko 3.000 Hrvata, ali ih još oko 300 čeka na obnovu stambenih jedinica, od kojih su najviše zahtjeva podnijeli nekadašnji stanovnici naselja Johovac, Komarice, Foča, Vranduk, Bukovac, Veliki Prnjavor, Dragalovci i Prisade.

„Za povratak Hrvata na područje općine Doboj postoji razumijevanje, ali neophodno je da im budu popravljene ili izgrađene kuće, te neophodna infrastruktura i elektromreža, kao i veći angažman u zapošljavanju povratnika, jer će samo tako oni koji se vrate imati od čega živjeti“, smatra Čordaš.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini u proračunu Republike Srpske za povratak Hrvata u RS planirano je 170.000 KM i treba očekivati sredstva od donatorske konferencije i kredita od kojeg bi Republika Srpska trebala dobiti oko 110 milijuna KM.

Čordaš i Petrović su nakon razgovora u zgradi Općine Doboj nazočili otvaranju prostorije HDZ-a u Doboju, u Hrvatskom domu „Petar Ajvazović“, koji je u sastavu dobojske Rimokatoličke župe Presveto srce Isusovo.
Prostorije HDZ-a otvorio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je zajedno s Čordašom i Petrovićem posjetio hrvatska povratnička naselja.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi