RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posavina rekorder u pružanju humanosti

Napisano 15.10.2012. 10:20

Posavska županija s najvećim brojem darovatelja krvi u FBiH

Posavina rekorder u pružanju humanosti

U tri posavske općine oko dvije tisuće darovatelja krvi

Po najhumanijoj statistici, ona koja znači brojanje doza tekućine koja život znači - krvi, Posavska županija je u samom vrhu FBiH. Broj od oko dvije tisuće osoba koje nesebično daruju svoju krv nepoznatim osobama kako bi im pomogli i spasili život govori puno o mentalitetu Posavaca.

Uvećan broj darovatelja

U posljednje tri godine gotovo je dvostruko uvećan broj novih darovatelja krvi, prije svega mladih, što govori o pozitivnom kretanju akcije. Postojanje Centra za dijalizu u Odžaku te stalna potreba za hitnim intervencijama, dodatan je razlog za pohvalan odaziv građana. Medu njima su apsolutni rekorderi humanosti umirovljenik iz Odžaka Muharem Krdžalić s više od 130 darivanja krvi i redovnica u župi Tolisa Kata Rukavina s više od 50 darivanja krvi.

- Darivanje krvi moja je jedna od najvažnijih sastavnica života. Volim ljude, volim pomagati i o tome puno ne kalkuliram treba li ili ne treba već jednostavno se javim na svaki poziv Centra, skromno nam kaže Krdžalić. U razgovoru doznajemo kako je u jednoj prometnoj brzo reagirao i ponudio svoju krv koja je tada bila nedostajuća. Nije, kaže nam, pitao tko je ta osoba i što je već nesebično ponudio svoju krv i time mu spasio život.

Humana priča

Njegov je sin stasao u mladića i nakon 20-ak godina potražio Muharema jer želi da mu bude počasna osoba na svadbenom veselju.

Jednako humana priča je i o redovnici Kati Rukavini iz Kloštar Ivanića sa službom u župi Tolisa. Rekorderka je među ženama jer je više od 50 puta darovala krv.
- Čim sam napunila 18 godina javila sam se da darujem i gdje god sam bila, javljala sam se redovito. Meni je ta akcija nesebična jer znam što joj je nakana - pomoći ljudima. Radim kao vjeroučiteljica u Tolisi, Kostrču, Matićima, Donjoj Mahali i obožavam ovaj posavski kraj, kaže nam sestra Kata i dodaje: Uvijek se tako dobro osjećam kada dam krv, radosna sam i ispunjeno jer znam da će to nekome pomoći. Ja volim što sam časna sestra. To je put kojim ja želim ići. Osjećam se pozvana, da me Isus pozvao i to je put kojim želim ići, Da se ponovno rodim ponovno bih isto odabrala, biti redovnica.


Nema komentara

Anketa

Ustavi