RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Zajedno smo se borili, ginuli za slobodu pa moramo ostati zajedno'

Napisano 15.10.2012. 09:56

Središnja Bosna - Čuvanje uspomene i sjećanje na poginule branitelje

'Zajedno smo se borili, ginuli za slobodu pa moramo ostati zajedno'

Više od 40 predsjednika općinskih i županijskih udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata iz cijele Hrvatske proteklog su vikenda boravili u središnjoj Bosni. Posjetili su Kraljevu Sutjesku, Fojnicu, Kreševo..., znamenite franjevačke spomenike, riznice hrvatske katoličke povijesti i kulturne baštine.

Poklonili su se i sjenama poginulih hrvatskih branitelja središnje Bosne, a u Busovači, uz spomen-obilježje palim braniteljima položili su svježe cvijeće i upalili svijeće, te skupa s predsjedateljem Općinskog vijeća, Mladenkom Čavarom i mjesnim župnikom fra Dominkom Batinićem za duše poginulih i ubijenih branitelja i civila prigodno se i molili.

Domaćin predstavnicima Zajednice roditelja poginulih branitelja Hrvatske koje je predvodila predsjednica Lucija Kober, bila je srednjobosanska županijska Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja, Ljubica Garić.

I na ovaj način želimo čuvati i sačuvati sjećanje na Domovinski rat koji bi mnogi, i u Hrvatskoj, izbrisali iz hrvatskog sjećanja, na našu djecu, na poginulu djecu naših sunarodnjaka na ovom području, a treba znati da su i naša djeca ginula u Jajcu, Travniku, Uskoplju...! Pohodili smo i ta mjesta stradanja i prošle godine kada smo boravili i u Novom Travniku, Travniku i Vitezu, kao i ovom prilikom. Jer, nas roditelje je rat pogodio na najsuroviji način, ubijena su nam djeca, ubijena nam je i sanjana i željena budućnost a sada je, s dubokim i neizlječivim bolom, sjećanjem i čuvanjem uspomene na njih, živimo. Naš je zadatak i cilj i dalje njegovati uspomenu i sjećanje na 15.860 poginulih branitelja u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i u BiH čija su imena uklesana u crkvi Sveta mati slobode u Zagrebu", kazala je predsjednica Lucija Kober i dodala: „Obilazimo mjesta stradanja i pogibije naše djece i djece ovdašnjih Hrvata i tako se sve čvršće povezujemo s udrugama stradalnika Domovinskoga rata iz BiH, konkretno s područja središnje Bosne. Jer, ovaj narod ovdje je dio hrvatskog nacionalnog tkiva, skupa smo se borili, ginuli za slobodu, mi smo jedno i moramo biti zajedno pa i unatoč državnoj granici koja nas fizički dijeli ali razdijeliti nas ne može. I mi ćemo doći opet a uskoro očekujemo i uzvratnu posjetu".

| vitezinfo |


Nema komentara

Anketa

Ustavi