RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Preživjeli ne dopuštaju da u zaborav potone sjećanje na postrojbu Tvrtko II

Napisano 06.09.2010. 00:07

Preživjeli ne dopuštaju da u zaborav potone sjećanje na postrojbu Tvrtko II

Sveta misa zadušnica slavljena je u novobiljanskoj župnoj crkvi Svetoga Duha, predvodio ju je fra Danijel

Skupina preživjelih pripadnika travničke postrojbe za posebne namjene "Tvrtko II" ne dopušta da potone u zaborav sjećanje na slavni ratni put koji je prošla i na svoje poginule suborce.

Prigodan način
Sjećanje čuvaju na prigodan i dostojanstven način, svake godine, na dan osnivanja postrojbe, svetom misom zadušnicom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća uz središnje spomen-obilježje poginulim Travničanima na ratnom groblju Prahulje. To su učinili i ove godine, na osamnaestu godišnjicu osnivanja postrojbe.

Sveta misa zadušnica slavljena je u novobiljanskoj župnoj crkvi Svetoga Duha, predvodio ju je fra Danijel Nikolić, a skupinu preživjelih pripadnika PPN-a "Tvrtko II" na groblju Prahulje predvodili su ratni zapovjednici, bojnik Mato Lučić Mačeta i 90-postotni ratni vojni invalid, pukovnik Zdravko Lovrinović. Uz preživjele pripadnike postrojbe, predstavnike političke i izvršne vlasti Travnika, poginulima se poklonio i general-bojnik HVO-a u mirovini, Travničanin Ilija Nakić. PPN "Tvrtko II" je prva djelatna postrojba na srednjobosanskom području, a njezini pripadnici borili su se protiv srpskih vojnih snaga i tzv. JNA na području Jajca, Travnika i Novog Travnika, te poslije protiv Armije BiH. Iako je ova postrojba bila brojčano mala i nikada nije imala više od 60 boraca, iza sebe je ostavila neizbrisiv trag.

19 Travničana

JUNACI-TVRTKO II-1

JUNACI-TVRTKO II-2

U borbama za obranu srednjobosanskog hrvatskog puka 19 mladih Travničana (Anto Jurić, Dragan Jurić, Jure Nerovčić, Ivo Jurić, Zoran Matošević, Zoran Bajo, Pavo Vuković, Nikola Gučanin, Roko Vuković, Slavko Janković, Zoran Đandara, Vladislav Marković, Zoran Buza, Miroslav Janković, Tvrtko Garić, Josip Križanac, Berislav Prkić, Dragan Agatić i Franjo Perić), članova ove postrojbe je poginulo, a od ukupno 200 boraca koliko ih je prošlo kroz ovu postrojbu, više od 90 posto ih je jednom ili više puta ranjeno. / VL / HB.org /


Nema komentara

Anketa

Ustavi