RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pripadnici HVO-a i 5. Korpusa ABiH prije 18 godina oslobodili su tadašnji Bihaćki okrug

Napisano 17.01.2013. 15:42

Bihać - U Vedrome Polju obilježena godišnjica oslobođenja potplješevičkih sela

Pripadnici HVO-a i 5. Korpusa ABiH prije 18 godina oslobodili su tadašnji Bihaćki okrug

■ Unatoč daleko nadmoćnijim snagama i namjeri da se pokori Bihać 14. siječnja 1995. oslobođeno Vedro Polje
■ Braniteljske udruge imaju zadaću čuvati i promicati istinu o Domovinskom ratu

U organizaciji MZ Vedro polje, Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a i Župnoga ureda Bihać, a pod pokroviteljstvom premijera USŽ-a dr. Hamdije Lipovače obilježena je godišnjica oslobođenja MZ Vedro polje i potplješevičkih sela. Prije 18 godina bojovnici HVO Regije Bihać i 5. Korpusa ABiH su združenom akcijom oslobodili bihaćko prigradsko naselje Vedro Polje i naselja plješevičke visoravni.

Združene snage

Za vrijeme ofenzive srpskih snaga na Bihać krajem studenoga 1994., koja je izvedena kako s teritorija BiH tako i tad okupiranih područja RH, 22. studenoga 1994. srpske snage su ušle u naselje Vedro Polje i time svoju crtu bojišta približili nadomak današnje Županijske bolnice u Bihaću.

Unatoč daleko nadmoćnijim snagama i namjeri da se konačno pokori Bihać i tadašnji Bihaćki okrug, kao zaštićena zona UN-a, zahvaljujući zajedničkoj i koordiniranoj akciji HVO-a Regije Bihać i 5. Korpusa ABiH 14. siječnja 1995. oslobođeni su Vedro Polje i sela podno Plješivice.

Na ove teške, ali herojske dane još jednom su se prisjetili sudionici ovih događaja bivši bojovnici i časnici HVO Regije Bihać, mještani Vedroga Polja i njihovi gosti.

Promicati istinu

Sve nazočne je pozdravio u ime Organizacijskoga odbora Tomislav Dujmović, predsjednik MZ Vedro Polje. U ime braniteljskih udruga HVO Bihać obratio se Franjo Grgić, ratni dozapovjednik GS HVO Bihać ističući da braniteljske udruge imaju zadaću čuvati i promicati istinu o Domovinskome ratu. Izaslanstva su položila cvijeće na spomen-obilježje poginulim braniteljima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi