RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

RAT OKO NATO-a Bošnjaci zatežu, Srbi ne popuštaju, BiH prijeti "mostarizacija" zajedničkih institucija

Napisano 27.12.2018. 23:21

I pored toga što su Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, poručili da će zbog blokade puta BiH ka NATO-u "zatezati" imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, vlasti u Banjoj Luci ponovile su da, usprkos tome, od ulaska BiH u NATO neće biti ništa.

Komšić je rekao da će kandidat za predsjedatelja Viječa ministara BiH dobiti njegovu podršku za imenovanje na tu funkciju ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi s Akcijskim planom za članstvo BiH u NATO, pišu Nezavisne novine.

"Od budućeg kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara, a već se u javnosti spominje njegovo ime, očekujemo da prihvati sve što već jeste odluka, ne samo Predsjedništva BiH, nego i drugih institucija na nivou BiH", rekao je Komšić, dodajući da ne zna što će uraditi ostala dva člana Predsjedništva BiH, ali da je iluzorno očekivati da kao članovi Predsjedništva BiH daju mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati odluku Predsjedništva BiH, a tiče se NATO puta BiH i MAP-a.

Također, naglasio je da poštuje pravo da entiteti zauzimaju stavove o bilo čemu, uključujući i odluku Narodne skupštine RS, koja je donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, ali da po Ustavu BiH ona nema ovlasti donositi bilo kakve odluke u vezi sa vanjskom politikom.

"To je razlog zašto mislim da bi mogla biti uskraćena podrška budućem kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara, ali to ostaje da se vidi", rekao je Komšić.

Sa druge strane, Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je da predstavnici "političkog Sarajeva", mogu pričati što hoće, ali da neće biti ništa od ulaska u NATO, jer Srpska ima Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te da srpski narod u NATO neće iz niza razloga, među kojima je i najvažniji, a to je "što su bacali bombe na nas".

"Ta odluka se ne može donijeti i jasno je to i Komšiću, kome bih poručio da je meni najmanje stalo da BiH funkcionira. Prikupljam napor da nešto uradim na tom planu, ali moj politički stav nije usmjeren u tom pravcu, već imam obvezu da se tamo po zakonu pojavim", rekao je Dodik, dodajući da je simptomatično da Komšić i ostali stalno govore da vole BiH, pa onda ne žele da se u njoj izabere vlast.

I sam Džaferović je rekao da će suglasnost za imenovanje Tegeltije dati tek nakon što nova parlamentarna većina iskaže jasnu opredijeljenost za europski i NATO put BiH, kao i ekonomske reforme.

Izbor Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kojem Predsjedništvo BiH treba da dati mandat, s putem u NATO povezao je i Izetbegović, koji je rekao da će put BiH ka NATO-u biti nastavljen i pored toga što mu se protivi Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o opstrukciji NATO puta te hoće li podržati imenovanje Tegeltije, koji "dolazi iz Dodikovog SNSD-a", Izetbegović je rekao: "Vidjet ćemo hoćemo li zategnuti taj konopac".

"Red je na Srbinu. SNSD je pobijedio. Dodik sjedi u Predsjedništvu. Mislim da sam vam nagovijestio odgovor", rekao je Izetbegović, dodajući da je on za NATO, zakoni isto tako, kao i hrvatski i građanski segment, kao i međunarodni partneri.

Također, naglasio je da se bez Vijeća ministara BiH i državnih zakona ne mogu ispuniti ni one stvari za koje je SNSD zainteresiran te da će trgovati, i pitanje je, kako kaže: "Kada ćemo zategnuti i reći ne može".

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica upozorio je Džaferovića i Komšića da postavljanje ultimatuma o NATO putu za imenovanje Vijeća ministara vodi u potpunu paralizu i blokadu funkcioniranja institucija BiH te dovodi do "mostarizacije zajedničkih institucija".

"Niko u ovoj zemlji, pa ni Džaferović i Komšić, ne može negirati i promijeniti legitimnu volju i nacionalni interes jednog konstitutivnog naroda, a to je da Republiku Srpsku i Srbiju ne smije dijeliti NATO granica", naveo je Govedarica u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

O putu BiH u NATO, točnije o prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina, koji je predložila Komisija za NATO integracijski proces BiH, trebalo je da raspravlja jučer i Vijeće ministara BiH, međutim ta točka je zbog protivljenja srpskih ministara skinuta s dnevnog reda i o njoj će se, navodno, govoriti 10. siječnja naredne godine.

"Mislim da nisu ispunjeni formalno-pravni uvrijeti da se ta točka uopće nađe na dnevnom redu zato što svoj posao nije završila Komisija za NATO integracije. Po poslovniku te komisije, kaže se da komisija svoje zaključke donosi natpolovičnom većinom prisutnih članova, od čega mora biti 'za' najmanje jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda", rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Inače, srpski predstavnici u Komisiji za NATO integracije nedavno se nisu odazvali sjednici te komisije.


Nema komentara

Anketa

Ustavi