RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sindikati prosvjete u SBŽ-u započinju sa štrajkom, plaće prema proračunu ostaju iste

Napisano 30.03.2011. 10:43

Pobuna - Dok je za većinu planiran rast plaća, djelatnici u školama ostaju na istoj razini

Sindikati prosvjete u SBŽ-u započinju sa štrajkom, plaće prema proračunu ostaju iste

Prosvjetari poručuju da neće mirovati na ovakav diskriminirajući potez vlasti SBŽ-a

Prema ranijoj odluci i pravovremenoj najavi, u utorak je u Srednjobosanskoj županiji 12 srednjih škola u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku organiziran jednosatni štrajk upozorenja u vremenu od 10 do 11 sati u prvoj i od 16 do 17 sati u drugoj smjeni.

Jedinstvo sindikata

Istodobno, sindikati srednjeg i osnovnog obrazovanja (nastavni plan i program na hrvatskom i bosanskom jeziku) u utorak su u Travniku održali konferenciju za novinare, istaknuvši kako u sindikatima vlada potpuno jedinstvo kada je u pitanju borba za status i tretman koji je neprihvatljiv, zabrinjavajući kod županijskih struktura vlasti. Ukazali su da je osnovni razlog za štrajk upozorenja neprihvaćanje i neuvažavanje osnovnih zahtijeva i prijedloga Sindikata, jednostranog kršenja odredaba kolektivnog ugovora te odbijanje zahtijeva za pregovore. Sindikat također traži da se plaće i ostale naknade zaposlenim ne umanjuju u 2011. te da se obvezno planira 5 posto u županijskom proračunu za 2011. s nakanom izmirenja po pravosnažnim sudskim presudama.
Međutim, kako sada stvari stoje, uskoro bi moglo doći i do općeg štrajka sva četiri sindikata obrazovanja u SB županiji, a što je u utorak u Travniku na konferenciji za novinare i najavljeno. Naime, kako je kazao prof. Nedžad Jahić, predsjednik županijskog Sindikata srednjeg obrazovanja u školama u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku, novi val nezadovoljstva, čak ogorčenja, među prosvjetarima u osnovnom i u srednjem obrazovanju izazvao je prijedlog županijskog proračuna za 2011. godinu (172,810.000 KM), što je povećanje za oko 13 milijuna u odnosu na nedavno usvojeni nacrt županijskog proračuna. To povećanje od 13 milijuna utrošit će se za povećanje plaća korisnicima proračuna (8 milijuna), za izmirenje ranije stvorenih obveza (2 milijuna) te za ostala povećanja (3 milijuna). No, od bilo kakvih povećanja plaća, prema prijedlogu proračuna, izuzeti su zaposlenici u obrazovanju, što se drži neprihvatljivim.

Predsjednik nezavisnog Sindikata obrazovanja Goran Puletić je naglasio da se škole koje rade po hrvatskom planu i programu na području SBŽ pridružuju najavljenom općem  štrajku.
- Sindikat ima prijedloge, ali Sindikat se ne sluša. Sad ćemo primjeniti radikalnije mjere, jer je našem strpljenju došao kraj - izjavio je Puletić.

Diskriminacija
Svima rastu plaće osim djelatnicima u prosvjeti
■ Prema prijedlogu proračuna, zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova bruto plaće bi se povećale za 34 posto, za 30 zaposlenika (administrativaca) Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta 23 posto, dok bi zaposlenici u obrazovanju ostali na dosadašnjim mizernim primanjima.

ŠTRAJK UPOZORENJA
Prosvjetari su održali štrajk upozorenja, ali ne očekuju da će s njim postići željene rezultate i primorati vlasti na promjene koje očekuju

OPĆI ŠTRAJK
Ukoliko vlasti u ovoj županiji ostanu pri trenutnom stavu, prosvjetari najavljuju da će krenuti s općim štrajkom u svim školama

UPITAN KRAJ GODINE
Ukoliko se zaista dogodi opći štrajk u SBŽ-u, postavlja se pitanje na koji način će biti okončana školska godina u ovoj županiji

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi