RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Udruženi zločinački pothvat

Napisano 02.04.2011. 11:39

Optužnice protiv Ćosića, Lilića i Bulatovića narednog tjedna

Udruženi zločinački pothvat

Lilić tražio pojačanu proizvodnju u namjenskoj industriji da bi se streljivom pomogli VRS i VRSK, Ćosić u Višegradu pozivao na pomoć "našem narodu preko Drine"

Tehnički su razlozi spriječili Savez logoraša Bosne i Hercegovine (SL BiH) da, kako je najavljeno, krajem ovog tjedna Tužiteljstvu BiH preda kaznene prijave protiv dvojice bivših predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dobrice Ćosića i Zorana Lilića, te Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i premijera SRJ.

Međunarodni sukob

Polovinom narednog tjedna Tužiteljstvu BiH predat će na stotine stranica transkripata snimljenih telefonskih razgovora Ćosića s generalom Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem (oba se terete za genocid i ratne zločine u BiH), te dokumente sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane Srbije i Crne Gore.

Iz tih se dokumenata čita kako, recimo, Zoran Lilić traži pojačanu proizvodnju u namjenskoj industriji da bi se streljivom pomogla Vojska republike Srpske i Srpske Krajine, kako se traži upućivanje vojnih obveznika u BiH. Među dokazima će, među ostalima, biti i videokaseta s govorom Dobrice Ćosića, održanog u Višegradu, u povodu obljetnice rođenja književnika i nobelovca Ive Andrića. U podužem govoru, Ćosić kolegu Andrića spominje u samo dvije rečenice. Ostatak govora posvetio je na pozivanje u pomoć Srbima s one strane rijeke Drine. Među ostalima, predat će Tužiteljstvu u BiH i presude Milanu Martiću, Dušanu Tadiću i Zejnilu Delaliću u kojima je sukob u BiH, odnosno Hrvatskoj, karakteriziran kao međunarodni.

Podsjećanja radi, i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, prije dvije godine uputio je zahtjev  Tužiteljstvu BiH za pokretanje kaznenog postupka i raspisivanje Interpolove tjeralice za Ćosićem i Lilićem.
Ćosić je funkciju predsjednika SRJ i zapovjednika Oružanih snaga SRJ obnašao od 15. lipnja 1992. do 1. lipnja 1993, a Lilić je istu funkciju obnašao od 25. lipnja 1993. do 23. srpnja 1997. godine.

Mitrovo polje

SL BiH smatra, pisalo je Oslobođenje, kako su Ćosić, Lilić i Bulatović, kao članovi Vrhovnog savjeta obrane, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu protiv BiH pomažući Vojsku Republike Srpske, kršeći embargo na uvoz naoružanja u BiH. Tužiteljstvu BiH će SL BiH predati i kaznene prijave protiv 37 istražitelja i čuvara logora u Srbiji, Šljivovica - Mitrovo polje. Raspolaže SL BiH sa oko stotinu svjedočenja logoraša o mučenjima i maltretiranjima u srbijanskom logoru. Među ostalima, tu je i svjedočenje o ubojstvu 17-godišnjeg mladića, ubijenog i prije nego je i stigao u logor. Nadalje, raspolažu i svjedočenjem dvojice insidera.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi