RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijesti iz BiH na Hrvatskom radiju putovat će u svijet iz žepačkog studija

Napisano 07.06.2010. 23:10

Radiopostaje Žepče od danas počinje s emitiranjem vijesti iz BiH na valovima Hrvatskog radija – programa „Glasa Hrvatske“. Svakoga dana od ponedjeljka do petka u 16,30 će vijesti iz BiH putem „Glasa Hrvatske“ putovati u cijeli svijet iz studija RPŽ. Veliko je to priznanje i za RPŽ, za naš profesionalni rad, ali i velika promocija našeg mjesta. Današnji datum će po svemu tome ući u povijest i rada Radiopostaje Žepča, ali i našeg grada i kraja.

Od svih medija iz BiH koji svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku, naša radijska postaja je odabrana kao medij koji će izvješćivati o događajima u BiH, prije svega onima važnim za hrvatsko pučanstvo u ovoj zemlji.

Međunarodni program \\\"Glas Hrvatske\\\" nastao je iz istoimene jednosatne emisije koja se počela emitirati 1991. samo na kratkom valu i bila je isključivo namijenjena Hrvatima izvan domovine. Godine 2000. emisija se proširila na dva sata i počela na engleskom i španjolskom jeziku informirati i međunarodnu javnost o zbivanjima u Hrvatskoj, a ne samo hrvatsko iseljeništvo.

Dvadeset i četiri satni program Glas Hrvatske počeo se redovito emitirati 15. svibnja 2003. na srednjem valu za Europu, a satelitski, te na kratkom valu i internetu za cijeli svijet. U tehničko-tehnološkom smislu on je preteča budućeg načina emitiranja svih programa Hrvatskoga radija.

Naime, taj se program u cijelosti proizvodi u digitalnoj tehnologiji, a u toj tehnologiji već i emitira svoj program. Uz tri nacionalne programske mreže, te onu koju čine regionalni programi, Glas Hrvatske je peta mreža Hrvatskoga radija.

\\\"Glas Hrvatske\\\" je dvadeset i četiri satni međunarodni program Hrvatskoga radija namijenjen informiranju hrvatskih iseljenika, nacionalnih manjina u Hrvatskoj i međunarodne javnosti. Taj program sustavno i sveobuhvatno izvještava o aktualnim društvenim i političkim zbivanjima u domovini - o hrvatskoj baštini, zbivanjima u kulturi te prenosi najvažnije športske događaje itd. To je program svih programa Hrvatskoga radija. On je odabir emisija iz produkcije triju nacionalnih programa i osam regionalnih - Dubrovnika, Knina, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita, Zadra i Radio Sljemena, pa se tako mogu čuti emisije koje, svaka na svoj način, karakteriziraju određeno podneblje u Hrvatskoj. Osim toga osnovane su i redakcije koje na dan proizvode do 6 sati novoga govornog programa.

Redakcija na hrvatskome jeziku proizvodi jednosatne emisije: \\\"Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?\\\" (o životu Hrvata u iseljeništvu), \\\"Gospodarski sat\\\" (o ulaganjima u Hrvatsku, o uspjesima hrvatskoga gospodarstva, o turizmu i drugim gospodarstvenim temama), \\\"Mostovi: domovina - iseljeništvo\\\" (o vezama i suradnji matične domovine i iseljeništva), \\\"Na valovima starog kraja\\\" (za hrvatske manjine u europskim državama), \\\"Moja zemlja\\\" (putopisna emisija o ljudima, običajima i krajevima Hrvatske), posebnu religijsku emisiju \\\"Živjeti put nade\\\" i emisiju \\\"Multikultura\\\", koja obrađuje teme iz života nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Iz Bosne i Hercegovine svaki se dan prenosi glavna radijska informativna emisija Radiopostaje Žepče „Novosti dana“ te se na taj način slušatelji sustavno informiraju o zbivanjima u toj državi. Glas Hrvatske također preuzima emisije Radio Rijeke na talijanskom jeziku i Radio Osijeka na mađarskom jeziku. Poseban dio programa Glasa Hrvatske posvećen je međunarodnoj javnosti.

Zbog toga su formirane Redakcija na engleskom jeziku (emitira informativne emisije šest puta na dan), Redakcija na španjolskom jeziku (emitira dva puta na dan) i Redakcija na njemačkom jeziku (emitira jedanput na dan). U tim redakcijama isključivo rade novinari - izvorni govornici na tim jezicima, a u emisijama, osim dnevnih događaja u Hrvatskoj, međunarodnoj javnosti predstavljaju i mnogobrojne hrvatske zanimljivosti i posebnosti.

\\\"Glas Hrvatske\\\" emitira isključivo domaću glazbu.Međunarodni program Hrvatskog radija \\\"Glas Hrvatske\\\" najvećim se dijelom financira iz proračuna Republike Hrvatske, a njegova programska načela regulirana su Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji.

RPŽ


Nema komentara

Anketa

Ustavi