RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vitez: 17. godišnjica pada Zabrđa i pogibije petorice pripadnika Viteške brigade HVO-a iz Gornje Večeriske

Napisano 10.07.2010. 13:15

Vitez: 17. godišnjica pada Zabrđa i pogibije petorice pripadnika Viteške brigade HVO-a iz Gornje Večeriske

Sjećanje na žrtve u borbi za Zabrđe

U vrlo tešku situaciju dovedena je obrana Vitezita, a time i Vitez i potpuno opkoljena Lašvanska dolina

Rodbina, prijatelji, suborci te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata jučer su u Vitezu dostojanstveno obilježili 17. godišnjicu pada Zabrđa i pogibije petorice pripadnika Viteške brigade HVO-a iz naselja Gornja Večeriska.
 
Zabrđe, planinsko područje i poznato vikend-naselje, na nadmorskoj visini od tisuću metara, bilo je važna strateška kota, a nakon 9. srpnja 1993. godine u vrlo tešku situaciju dovedena je obrana Vitezita, tvornica eksploziva i raketnoga goriva, a time i Vitez i cijela, u to vrijeme, potpuno opkoljena Lašvanska dolina.

U borbi za Zabrđe tog 9. srpnja, uz dvadesetak lakše i teže ranjenih, poginuli su Žarko Ramljak, Antin (35), Dragan Šarić Braco, Nikin (22), Ivica Rajić Ribo, Perin (37), Milko Mišković, Pavlov (37) i Dario Filipović Braco, Vinkov (24).

\\\"Zabrdje-aa\\\"Zabrdje-aa

Tijekom rata u obrani Viteza 316 dana potpuno opkoljene hrvatske enklave u Lašvanskoj dolini sa 70.000 Hrvata ugroženih nedostatkom vode, hrane, lijekova, medicinskog osoblja..., od višestruko brojnijih snaga Armije BiH, iz malog sela Gornja Večeriska, poginuli su i Branko Ramljak, Stipo Šarić, Ivan Rajić, Pero Rajić, Anđelko Mišković, Jako i Franjo Čeko te Marko Rajić, a više desetaka ih je ranjeno.

U povodu 17. godišnjice u viteškoj župnoj crkvi sv. Jurja služena je sveta misa zadušnica, a predvodio ju je fra Miro Sirovina. Uz spomen-obilježje u Gornjoj Večeriskoj, rodbina, prijatelji, suborci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Vitez i Srednjobosanske županije te dužnosnici političke i izvršne vlasti Viteza položili su vijence svježega cvijeća i upalili svijeće. Molitvu uz spomen-obilježje predvodio je fra Miroslav Jelić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi