RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zajednica mora prihvatiti djecu

Napisano 11.10.2012. 10:40

Kuća nade Odžak – regionalni centar za rehabilitaciju

Zajednica mora prihvatiti djecu

- U svakodnevnom životu susrećemo osobe koje su u invalidskim kolicima, s određenim mentalnim ili drugim vrstama poteškoća. Ima ih koji nas se stide umjesto da nam pomognu, pruže ruku prijateljstva i time sebe oplemene. Prihvatite nas onakvi kakvi jesmo sa svim manama i vrlinama bez obzira na naše određene poteškoće izgovorila je u jednom dahu Adrijana Salkanović iz Orašja, inače tekst pisan na Brajevom abecedom koji je željela uputiti javnosti u ime svih osoba s posebnim potrebama uključenim kroz tri Udruge iz PŽ ujedinjene u Koaliciju „Nada“ zbog izrade Akcijskog plana za ostvarivanje ciljeva strategije u oblasti invalidnosti.

Adrijani je skupa s još 20-ak polaznika završnog modula uručio certifikat Vjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politike. Adrijana je završila dvije srednje škole, za fizioterapeuta i školu za telefoniju, no unatoč tomu niti jedan poslodavac nije imao posla za takvu osobu. Njoj vid nije hendikep jer zrači optimizmom. Nije nezadovoljna, već zahvalna svakom novom danu koje nudi izazove. Piše pjesme, pjeva, a posao fizioterapeuta ide i kod kuće, za početak, u krugu obitelji, rodbine i prijatelja. Njena je životna priča optimistična, ali puno je drugih koje nose sa sobom više tragova neprihvaćanja.

Kada je posao za osobe s invaliditetom u pitanju, nešto je bolje stanje na području općine Odžak. Centar za rehabilitaciju i edukaciju „Kuća nade“ iznikao iz daščare, s puno projekata pokrenuo je i senzibiliziranost zajednice spram problema posebne djece. Tamo smo doznali i za nekoliko poslodavaca koji zapošljavaju osobe s poteškoćama u razvoju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi