RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BDP u BiH po rashodovnom principu u padu

Napisano 25.09.2010. 14:18

SARAJEVO - Državna Agencija za statistiku počela je 2005. eksperimentalni obračun bruto domaćega proizvoda po rashodovnom pristupu i podaci govore kako je BDP u BiH u prošloj godini iznosio 14 milijardi i 23 milijuna Eura. To predstavlja nominalni pad za 2,41 posto, a ukoliko se isključi utjecaj rasta cijena, BDP je zabilježio pad od 2,82 posto. Zanimljivo je, kako je zabilježen pad većine komponenti BDP izuzev izdataka za potrošnju Vlade koji su veći za 3,2 posto.

Pad investicija

Zamjenik ravnatelja Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić zabrinjavajućim je ocijenio i pad investicija u BiH u prošloj godini. One su iznosile 2,3 milijardi Eura, što je u odnosu na 2008. manje za čak 23 posto. Pri tome, dodao je Fatić, najveća ulaganja zabilježena su u Prerađivačkoj industriji (19 posto), trgovini na veliko i malo (16,40) te Javnoj upravi i obrani (15,34 posto). U kolovozu ove godine stopa ukupne industrijska proizvodnja u BiH u odnosu na prosječnu mjesečnu stopu iz prošle godine pozitivna je i iznosi 5,4 posto. Najveći rast registriran je kod prerađivačke industrije i iznosi 14 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, zatim kod vađenja ruda i kamena i to za 8,9 posto. Proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom i vodom opala je za 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. Zamjenik Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić je prezentirao ohrabrujuće pokazatelje izvoza i njegovim pokrivanjem uvoza.

Porast uvoza

Tako je u kolovozu ove godine naša zemlja ostvarila ukupni robni promet za inozemstvom u iznosu od 900 milijuna Eura. Na izvoz otpada 297,5 milijuna, a na uvoz 600 milijuna Eura. Postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je skoro 50 posto. Inače, izvoz je za prvih osam mjeseci ove godine porastao za čak 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome uvoz je porastao za podnošljivih 7,7 posto. Najveći deficit BIH bilježi s naftom i naftnim derivatima i to za deset posto odnosno za 460 milijuna Eura. Najveći suficit ostvaren je kod pokućstva i dijelova u iznosu od 154 milijuna Eura ili više za 43 posto. Bosna i Hercegovina je u kolovozu ove godine najviše izvozila u Hrvatsku i to u vrijednosti od oko 52 milijuna Eura, zatim u Srbiju u vrijednosti od 39 milijuna. Od zemalja Europske unije, BiH je najviše izvozila u Njemačku. Za osam mjeseci izvezeno je robe u vrijednosti od oko 358 milijuna Eura. Naša zemlja s druge strane najviše roba uveze također iz Hrvatske i Njemačke. Prema podacima Agencije za statistiku broj nezaposlenih osoba u BiH u srpnju ove godine iznosio 516.045 što je oko četiri posto ili za 19 tisuća osoba više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Udio ženskog spola u ukupnom broju nezaposlenih osoba iznosi 50,4 posto.

 

hercegbosna.org/DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi