RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bosanac iz Orašja želi otkupiti hercegovački duhan

Napisano 17.03.2018. 23:35

U Grudama je u organizaciji koordinacije udruga razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH održan sastanak predstavnika privrednog društva za proizvodnju, otkup i obradu duhana Bosanac d.d.iz Orašja sa zainteresiranim proizvođačima duhana iz cijele ŽZH.

Naime, ta priča je započela prošle godine u trećem mjesecu kada su predstavnici koordinacije udruga razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH boravili u Orašju i ponudili suradnju privrednom društvu Bosanac d.d.iz Orašja na polju uzgoja i proizvodnje duhana jer dobar dio razvojačenih branitelja HVO-a bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu se želi aktivno baviti uzgojem duhana jer je Hercegovina oduvijek poznata po uzgoju duhana i to autohtonih sorti.

Dogovoreno je kako će se suradnja na tom polju nastaviti ali sve u okvirima Zakona o duhanu u BiH koji propisuje odredbe tko se i na koji način može baviti uzgojem i proizvodnjom duhana. Slijedom tog sastanka u Orašju organiziran je sastanak u Grudama gdje su privredno društvo Bosanac d.d. iz Orašja predstavljali Tomislav Benković, organizator proizvodnje navedenog društva i Anis Nurkić, generalni direktor Društva.

Tomislav Benković je u kratkim crtama nazočnim zainteresiranim proizvođačima duhana pojasnio tradiciju tog poduzeća koja traje bez prekida oko 130 godina i nije se prekidala ni u Domovinskom ratu. Rekao je kako su oni sve svoje aktivnosti nivelirali s postojećim zakonom o duhanu u BiH gdje su duhan i duhanski proizvodi akcizna roba koja je pod strogom kontrolom države BiH i kako se sve aktivnosti u vezi proizvodnje duhana i duhanskih proizvoda moraju uskladiti s postojećim Zakonom o duhanu u BiH.

Rekao je kako njihovo poduzeće može otkupiti sve proizvedene količine duhana marke Virginia iz Hercegovine, a autohtone sorte duhana iz Hercegovine u ovom trenutku ne nalaze mjesto u njihovoj proizvodnji jer ih je duhanska industrija izbacila zbog nerentabilnosti proizvedenih količina. Napomenuo je također kako se Federalni agromediteranski institut u Mostaru bori za očuvanje autohtonih sorti hercegovačkog duhana, te kako su u svom institutu uzgojili određene količine sjemena tih sorti a njihova daljnja sudbina je još uvijek velika nepoznanica imajući u vidu nesređenost zakonskih propisa u toj oblasti. U tom smislu svim zainteresiranim proizvođačima poduzeće Bosanac d.d. Orašje nudi određene pogodnosti ukoliko se žele baviti proizvodnjom duhana uz prihvatljive cijene nabavke presadnica duhana, repromaterijala, umjetnih gnojiva, zaštitnih sredstava te svih stručnih savjeta kako bi prinosi duhana u Hercegovini bili zadovoljavajući za što se Hercegovina pokazala kao jako dobro područje za uzgoj i sorte Virginia koja je u početku bila nepoznanica za Hercegovinu.

Generalni direktor društva Anis Nurkić je nazočne zainteresirane proizvođače duhana iscrpno izvijestio o pogodnostima koje im nudi poduzeće Bosanac ukoliko se odluče na suradnju s tim poduzećem, te im je objasnio kakvu korist mogu ostvariti ukoliko se odluče na sadnju duhana u kontroliranim uvjetima, te kakve sve vrste poticaja za uzgoj duhana mogu tražiti i dobiti od općina, gradova, županija i FBiH ukoliko se odluče baviti tom vrstom proizvodnje.

Svima koji se odluče na suradnju s tim društvom ponuđeni su obrasci ugovora u kojima su propisana prava i obveze proizvođača i otkupljivača duhana. Na kraju su nazočni zainteresirani proizvođači duhana prisutnim gostima postavljali pitanja na koja su dobili temeljite i iscrpne odgovore. Jedno od pitanja je bilo tko će u ime svih proizvođača duhana iz Hercegovine vršiti otkup duhana jer je politika uništila svaku pomisao o proizvodnji duhana u Hercegovini uništivši sve otkupne stanice duhana u Hercegovini, gdje im je odgovoreno kako se otkup uz poštivanje zakonskih uvjeta može vršiti na običnoj livadi i kako proizvođače duhana nikakva politika ne može zaustaviti u proizvodnji i prodaji duhana s ovlaštenim otkupljivačem duhana a to će u ovom slučaju biti poduzeće Bosanac d.d.iz Orašja koje će poslati svoje kamione iz Orašja i vršiti otkup tog duhana od ovlaštenih proizvođača duhana bilo da su oni organizirani kao OPG, poduzeća ili pak fizičke osobe. Jedini uvjet je da imaju sklopljen ugovor s poduzećem Bosanac d.d.Orašje.

Na kraju sastanka organizatori istoga i predstavnici poduzeća Bosanac d.d.iz Orašja su razmijenili brojeve kontakt telefona uz dogovor kako će se uskoro načiniti spisak proizvođača duhana koji će sklapati ugovore s tim poduzećem uz obostranu korist. A najveća korist od ovog sastanka je ta što je i ovaj sastanak jedan vid borbe razvojačenih branitelja za opstanak naših branitelja i njihovih obitelji na svojim vjekovnim ognjištima, ali i ostanak naših mladih na tim ognjištima.

Koordinacija udruga razvojačenih branitelja poduzima još niz aktivnosti za poboljšanje životnog standarda naših branitelja i članova njihovih obitelji na području BiH i neće stati samo na ovome. Neće stati ni na institucionalnom rješavanju prava razvojačenih branitelja u oba doma Parlamenta FBiH čija su dva zakona na dnevnom redu oba doma Parlamenta FBiH do kraja ovog mjeseca i to: Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji u FBiH i Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja za koji se razvojačeni branitelji od početka svog osnutka bore i nikada od istih neće odustati, priopćeno je preko portala SirokiBrijeg.info iz Koordinacije udruga razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi