RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ČAPLJINA - gospodarske zone gradit će se na području Zvirovića i Dubrava

Napisano 26.02.2010. 17:23

Dionica koridora 5C od Mostara do granice sa Republikom Hrvatskom na čapljinsko će područje donijeti veliki građevinski projekt koji će u mnogome izmjeniti gospodarsku sliku cijele Općine Čapljina.
To se prije svega odnosi na naselje Zvirovići gdje je predviđena i jedna od petlji  tj.ulaz i izlaz sa budućeg auto-puta.

Ovo se područje pokazalo kao idealno za gradnju gospodarske zone kojih u Čapljini inače i nema pa su gospodarski objekti „ raštrkani “ na više mjesta. Stoga će gospodarska zona u Zvirovićima biti i prekretnica za ovdašnje gospodarstvo jer će ta gospodarska zona prostirati na nekih stotinjak hektara isparceliziranog zemljišta.

I čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić ističe ogromne prednosti koje će donijeti čak dvije gospodarske zone i to ova u Zvirovićima ali i druga na području Dubrava tj. između Domanovića i Bivoljeg brda. To je uporedio sa nekim gospodarskim zonama u Hrvatskoj.

“ Poznato je kako je u Dugopolju kod Splita cijelo vrijeme bila prava pustoš bez ikakvih znakova gradnje ili pak gospodarskog razvoja. Ipak, gradnjom gospodarske zone, sve se počelo mijenjati iz temelja pa je to danas područje neprepoznatljivo u odnosu na ranije godine. Sada je to ustvari jedan pravi mali grad sa tendecijom novog razvoja i ulaganja. Tko je ranije prolazio tim područje a danas sve to gleda onda se lako zbuni i pomisli da to nije isto mjesto. Nije ništa preambiciozno kada kažem da se nešto slično planira i u Zvirovićima. To je idealno mjesto za gradnju i velika ulaganja a što će naravno krenuti sa koridorom 5C. Intezivno se radi na vodoopskrbi tog područja koje bi u konačnici bilo neprepoznatljivo jer bi se gradili brojni gospodarski i drugi objekti te bi se osigurala mnoga radna mjesta. Naravno, sve će to biti odlična podloga za masovnija ulaganja. Uz Zviroviće gospodarska zona će se graditi i na području Dubrava tj. između Domanovića i Bivoljeg brda. Tu u početku nije bila planirana petlja na budućem auto putu ali na moje inzistiranje i to se na kraju uključilo u projekt. Tako ćemo na šest kilometara koridora 5C, koliko će prolaziti kroz Općinu Čapljina, imati čak dvije petlje. “ - ističe čapljinski načelnik Vidić i dodaje kako i gospodarska zona na području Dubrava ima ogromne potencijale za masovnija ulaganja.

Ta će zona ustvari biti na tromeđi Općina Čapljina i Stolac te grada Mostara a što je onda i jedan regionalni projekt. Uz sve to na svoje će doći i vozači koji će tako od Domanovića do Mostara voziti tek nešto više od pet minuta.

Načelnik Vidić posebno je istaknuo  još jednu novost i prednost gradnje gospodarske zone u Zvirovićima. “ Na tih stotinjak hektara isparceliziranog zemljišta više neće biti problema i kočnica za veća ulaganja. Ranija vlast u Čapljini svjesno nije htjela ići u izgradnju gospodarske zone a sve kako bi potencijalni ulagači morali nažalost moliti vlast za svaki svoj korak oko ulaganja. Tu praksu ova lokalna vlast ne želi slijediti. “ - poručuje načelnik Vidić.

Frano Matić | V. L. | ČAportal


Nema komentara

Anketa

Ustavi