RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne gradi vjetroelektranu u Tomislavgradu

Napisano 23.02.2010. 18:09

Ugovor o kreditu i projektu i Ugovor o financiranju projekta između KfW banke, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar za izgradnju VE Mesihovina kod Tomislavgrada potpisani su danas u Sarajevu.

Ugovore su potpisali zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, dopredsjednik Vlade Federacije BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, prvi dopredsjednik KfW banke za Aziju i Istočnu Europu, Uwe Ohls, direktor KfW u BiH Gerald Kuehnemund i generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Mato Matan Žarić.

Vrijednost je Ugovorā odnosno kreditnih sredstava 72 milijuna eura koliko je potrebno Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar za izgradnju VE Mesihovina.
Buduća Vjetroelektrana imat će 22 vjetro turbine pojedinačne instalirane snage 2 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od 128,5 GWh električne energije.

Ministar Vrankić nakon potpisivanja Ugovora kazao je da je obnovljiva energija, koju smo obvezni proizvoditi strateški proizvod, pa je zato ovo jedan od najboljih načina ulaganja u razvoj Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da su uvjeti kredita iznimno povoljni, tim prije što se plasiraju u proizvodnju, i izgrađena vjetroelektrana će otplatiti, vrlo brzo, sama sebe.

Prvi dopredsjednik KfW-a za Aziju i Istočnu Europu Uwe Ohls posebice je naglasio kako Europa treba zelenu energiju koju BiH može isporučiti što svakako treba iskoristiti. „Njemačka vlada promovira obnovljive izvore energije, a ovaj do sada u BiH nerazvijen segment zasigurno će pridonijeti njezinom razvitku.

U svom obraćanju generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Mato Matan Žarić je istaknuo: Posebice mi je drago da je Njemačka razvojna banka KfW u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prepoznala pouzdanoga partnera o čemu svjedoči naša suradnja na nekoliko važnih projekata. Za nas današnji događaj znači veliki napredak i iskorak jer će kreditna sredstva uskoro biti operativna, a pored njih za već obavljene pripremne poslove, kao i one koje nam predstoje ovo poduzeće izdvojilo je 6 milijuna eura vlastitih sredstava.

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prvo javno poduzeće u BiH koje planira graditi vjetroelektranu. Za VE Mesihovina izvršena su sva potrebna mjerenja i analize, izrađene su Studije o mogućnosti korištenja energije vjetra za proizvodnju električne energije kao i Studija utjecaja na okoliš. Potpisani su ugovori o koncesiji s nadležnim županijskim ministarstvom i sporazum s općinom Tomislavgrad na čijem se lokalitetu nalazi. Ishođena je i okolišna dozvola od Federalnoga ministarstva okoliša i turizma.
bljesak.info

Nema komentara

Anketa

Ustavi