RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne gradi vjetroelektranu u Tomislavgradu

Napisano 23.02.2010. 18:09

Ugovor o kreditu i projektu i Ugovor o financiranju projekta između KfW banke, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar za izgradnju VE Mesihovina kod Tomislavgrada potpisani su danas u Sarajevu.

Ugovore su potpisali zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, dopredsjednik Vlade Federacije BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, prvi dopredsjednik KfW banke za Aziju i Istočnu Europu, Uwe Ohls, direktor KfW u BiH Gerald Kuehnemund i generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Mato Matan Žarić.

Vrijednost je Ugovorā odnosno kreditnih sredstava 72 milijuna eura koliko je potrebno Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar za izgradnju VE Mesihovina.
Buduća Vjetroelektrana imat će 22 vjetro turbine pojedinačne instalirane snage 2 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od 128,5 GWh električne energije.

Ministar Vrankić nakon potpisivanja Ugovora kazao je da je obnovljiva energija, koju smo obvezni proizvoditi strateški proizvod, pa je zato ovo jedan od najboljih načina ulaganja u razvoj Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da su uvjeti kredita iznimno povoljni, tim prije što se plasiraju u proizvodnju, i izgrađena vjetroelektrana će otplatiti, vrlo brzo, sama sebe.

Prvi dopredsjednik KfW-a za Aziju i Istočnu Europu Uwe Ohls posebice je naglasio kako Europa treba zelenu energiju koju BiH može isporučiti što svakako treba iskoristiti. „Njemačka vlada promovira obnovljive izvore energije, a ovaj do sada u BiH nerazvijen segment zasigurno će pridonijeti njezinom razvitku.

U svom obraćanju generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Mato Matan Žarić je istaknuo: Posebice mi je drago da je Njemačka razvojna banka KfW u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prepoznala pouzdanoga partnera o čemu svjedoči naša suradnja na nekoliko važnih projekata. Za nas današnji događaj znači veliki napredak i iskorak jer će kreditna sredstva uskoro biti operativna, a pored njih za već obavljene pripremne poslove, kao i one koje nam predstoje ovo poduzeće izdvojilo je 6 milijuna eura vlastitih sredstava.

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prvo javno poduzeće u BiH koje planira graditi vjetroelektranu. Za VE Mesihovina izvršena su sva potrebna mjerenja i analize, izrađene su Studije o mogućnosti korištenja energije vjetra za proizvodnju električne energije kao i Studija utjecaja na okoliš. Potpisani su ugovori o koncesiji s nadležnim županijskim ministarstvom i sporazum s općinom Tomislavgrad na čijem se lokalitetu nalazi. Ishođena je i okolišna dozvola od Federalnoga ministarstva okoliša i turizma.
bljesak.info

Ajde nek se više nešto i u TG događa. Doduše, sumnjam da ovo donosi ikakva radna mjesta, ali barem povećava energetski kapacitet Herceg-Bosne.

Autor: dudu | Napisano 23.02.2010. | (37) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(33)

128 GWh godišnje je ako sam dobro informiran oko 9 mil. KM prihoda, prema tome ovo će se isplatiti za max 16 godina, a nakon toga 9 mil. KM godišnje čisto na ruke...

Autor: Ultras1986 | Napisano 24.02.2010. | (35) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(43)

Vjetropark na Pagu ima 10-ak generatora i radi samo jedan lik.

To u TG će otvorit jedno ili dva radna mjesta (jedan elektrotehničar i jedan strojar, iako će obojica radit više kao čuvari), ali eto svako novo radno mjesto pozdravljam pogotovo kad se radi o radnim mjestima različitim od konobarskih.

Uz toliko malo zaposlenih, nije ni čudno zašto je vjetroenergija dosta isplativa.
Pazi računicu:
Cijena električne energije na veliko je oko 40 €/MWh, iliti 40 000 €/GWh, što znači godišnje prihode 5 mil. € za taj gore vjetropark, a za EPHZBZ je to oko 9 mil € jer naplaćuje i distribuciju te energije odnosno prodaje na malo (cijena na malo je skoro duplo veća).

Autor: Robbie MO | Napisano 24.02.2010. | (39) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(34)

Evo dok sam piso komentar Ultras je došo do iste cifre od 9 miljuna. ;)

Btw što se tiče općine, mislim da općina TG po koncesijskom ugovoru uzima sebi 1% od prihoda.

Autor: Robbie MO | Napisano 24.02.2010. | (35) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(37)

Lapsus, EP HZHB. :D

Autor: Robbie MO | Napisano 24.02.2010. | (28) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(52)

Da ne govorim da sama investicija nema apsolutno nikakvih rizika:

-Cijena energije može samo rasti (osim ako u međuvremenu ne izmisle fuzijsku elektranu :D ), i otplatit će se i prije tih 16 godina.

- Tržište ti je osigurano, u ovom dijelu Europe energije nikad dosta, znači imaš sigurno tržište.

- Ne moraš se borit za proboj do kupaca i marketing; proizvod ti je na maksimumu kvalitete (struja je struja, bila iz njemačke ili HB, za razliku od mandarina kod kojih su one iz makedonije bolje od grčkih).

- Vjetar puše sada i puhat će jednako i za 15 godina.

Autor: Robbie MO | Napisano 24.02.2010. | (37) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(55)

Jos jedan PLUS+ za HecegBosnu !

Autor: Uskok | Napisano 24.02.2010. | (33) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(64)

Još da je i termoelektranu u Kongori hehe

Autor: dudu | Napisano 24.02.2010. | (31) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(52)

Anketa

Ustavi