RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gorivo najjeftinije u Zenici i Istočnom Sarajevu, a najskuplje u Mostaru

Napisano 03.11.2017. 23:32

Gorivo u Bosni i Hercegovini od listopada prošle godine do danas poskupjelo je za oko 20 feninga po litru. U listopadu prošle godine litar bezolovnog benzina koštao je 1,70, a danas je oko 1,90 KM.

Evidentne razlike

Posljednje poskupljenje goriva zabilježeno je početkom ovog mjeseca, kada su pojedine crpke digle cijene za pet feninga po litru. Evidentne su razlike u cijenama od pumpe do pumpe, odnosno od grada do grada.

Obišli smo pumpe u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Mostaru, Trebinju, Travniku te neke u Istočnom Sarajevu i uvjerili se da se cijene itekako razlikuju, piše Dnevni avaz.

Primjerice, na nekim pumpama u Istočnom Sarajevu, točnije na Palama, litar dizela košta 1,68, dok je u centru Sarajeva i Mostara 1,91 KM.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su nam da oko 360 crpki, koliko ih ima u Federaciji, same diktiraju cijene, te da oni kao nadležno ministarstvo mogu reagirati tek ako neka od njih drastično odstupa od drugih.

Dostaviti obrazac

- Većinom je razlika od 5 do 10 feninga, u zavisnosti od kupovne moći, od grada do grada. Naprimjer, uvijek je u Zapadnohercegovačkj županiji kantonu skuplje nego u ostatku Hercegovine - kazali su nam iz Ministarstva te dodali da, ako vlasnici crpki planiraju mijenjati cijene goriva, moraju tri dana ranije dostaviti obrazac.

Naše istraživanje pokazalo je da je gorivo najskuplje u centrima gradova, a na periferiji i u manjim mjestima cijene su znatno niže, i po 20 feninga za litar. Najniže cijene goriva su u Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici, u kojoj dizel košta do 1,84 KM, a benzin do 1,95 KM po litru.

Najskuplje gorivo je u Mostaru, gdje na pojedinim crpkama litar benzina košta 2,01 KM, zatim u Trebinju – do 1,99, dok je u Sarajevu najskuplji litar benzina, 1,96 maraka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi