RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U općini Orašje šteta od ovogodišnje suše blizu 3,5 milijuna KM

Napisano 03.11.2017. 23:34

Blizu tri i pol milijuna KM ukupna je obračunata šteta uzrokovana sušom na području općine Orašje, priopćeno je danas iz Općine. Nakon proglašenja elementarne nepogode 22. rujna, Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta izvršilo je popis po mjesnim zajednicama, a potom i obračunalo štete po kategorijama poljoprivredne proizvodnje.

Prema podacima povjerenstva, štetu od suše pretrpjelo je 3.225 domaćinstava, međutim procjenjuje se da je taj broj i veći. Ovo se izvješće našlo na sjednici Općinskog stožera Civilne zaštite, na kojoj je zaključkom Stožer dao pozitivno mišljenje na ovaj dokument i uputio ga na usvajanje Općinskom vijeću Orašje.

To je i postupak za zahtjev o nadoknadi štete kojeg će Općina Orašje uputiti Vladi ŽP, odn. Vladi F BiH radi dodjele jednokratne novčane pomoći za njenu sanaciju, iz razloga što Općina Orašje svojim Proračunom, malo manjim od 7 milijuna KM,, nije u mogućnosti nadoknaditi štetu poljoprivrednicima, a da zadrži redovito funkcioniranje.

Članovi Stožera CZ razmatrali su i informaciju o popisanoj šteti za pomor pčelinjih zajednica uslijed hladnog vremena i niskih temperatura u iznosu od 194.000 KM i informaciju o šteti nakon olujnog nevremena krajem lipnja koja iznosi blizu 2 milijuna KM. S obzirom na to da u oba slučaja nije proglašeno stanje elementarne nepogode, nema temelja za slanje zahtjeva za pomoć višim razinama vlasti, a Općina Orašje i dalje traži drugi način pomoći tim poljoprivrednicima iako bi to bila skromna i simbolična pomoć.


Nema komentara

Anketa

Ustavi