RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gradnja centra za tradicijske proizvode u Domaljevcu može donijeti 600.000 €

Napisano 24.01.2011. 09:52

Zajednički projekt - Suradnja Vukovarsko-srijemske i Posavske županije

Gradnja centra za tradicijske proizvode u Domaljevcu može donijeti 600.000 €

Tradicijsku kulturu i običaje u općini Domaljevac-Šamac brižno čuvaju i komponiraju u moderne tijekove

Vukovarsko-srijemska i Posavska županija kreću u još jedan zajednički projekt. Ovoga puta radi se o suradnji koja se uspostavlja na relaciji Vukovarsko-srijemska županija - općina Domaljevac-Šamac i Turistička zajednica Posavske županije. Moguća gradnja centra za tradicijske proizvode u Domaljevcu projekt je koji bi iz sredstava Europske komisije (IPA prekogranična suradnja) mogao donijeti svakoj strani u tom projektu po 300.000 eura uz obvezno sudjelovanje minimalnog iznosa od 15%.

Spasiti od nestajanja

U općinskome poglavarstvu u Domaljevcu sastala su se izaslanstva predvođena predstavnikom Vukovarsko-srijemske županije (Mario Banožić), općine Domaljevac-Šamac (načelnik Željko Josić) i županijske Turističke zajednice (Hajrudin Hadžidedić) kako bi krenuli korak dalje od projektne ideje.

- Krećemo zajednički u projekt koji ocjenjujemo korisnim za oba područja, potvrdili su sudionici skupa. - Ovo je samo nastavak odlične suradnje koju imamo s Vukovarsko-srijemskom županijom. Tradicijska kultura i običaji su segment koji mi u općini Domaljevac-Šamac brižno čuvamo i nastojimo sadržajima ukomponirati u moderne tijekove što smo potvrdili folklornom manifestacijom Domaljevačka tkanica ili pak prvim gastrofestivalom Domaljevačka sarma.

Korparstvo, tkanje...

Obrti kao što su korparstvo, tkanje i ostali i s našeg područja polako nestaju pa je ovo dobra prilika da ih spasimo od zaborava i usto pronađemo dodatan izvor prihoda za one koji se time žele baviti, kazao je načelnik Josić. Slijedom dosadašnje suradnje na pripremi projekata IPA prekogranična suradnja RH i BiH stigli smo u Domaljevac s inicijativom još jednog projektnog prijedloga. Osim razgovora na dosadašnjim projektima koje bi kandidirali na otvorene natječaje IPA, u razradi smo projektne ideje za centar za tradicijske proizvode, objasnio je Banošić naglasivši želju da se projektom kroz realizaciju opremi prostor koji bi služio za edukaciju proizvođača, razvoj i usavršavanje tradicijskih proizvoda s obzirom na uvjete koji nameću današnji tržišni zakoni.
 
Edukacije iz područja dizajna provodit će se sa stručnjacima

■ Zajednički projekt, kako su ocijenili sudionici skupa, bit će od iznimne koristi za oba područja.
- Osim nabave opreme i uređenja prostora, nizom radionica i edukacija u projektu obuhvatili bi se svi ključni subjekti u turizmu projektnog područja, tj. proizvodnji i ponudu tradicijskih proizvoda, napomenuo je direktor županijske Turističke zajednice Hajrudin Hadžidedić Također, u navedenom projektu bi se posebice istaknulo značenje unaprjeđenja postojećih tradicijskih proizvoda i usluga kroz edukativne module sa stručnjacima iz područja dizajna.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi