RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grudska Violeta počela graditi tvornicu u Zelini

Napisano 24.01.2010. 20:07

Kompanija Violeta iz Gruda u Bosni i Hercegovini započela je u Svetom Ivanu Zelini kod Zagreba graditi tvornicu za proizvodnju papirne konfekcije. Završetak i otvaranje objekta za proizvodnju toaletnog papira, ubrusa i maramica, vrijednog 10 milijuna eura, predviđeno je za srpanj ove godine, potvrdio je Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave Violete Petar Ćorluka.

violeta tvornica

Pomaknuti rokovi

Predviđeno je da Violetina zagrebačka tvornica opskrbljuje tržišta Hrvatske i Srbije te drugih zemalja regije poput Austrije i Mađarske, kaže Ćorluka. “Zainteresiranost kupaca za naše proizvode, posebno u Hrvatskoj, izrazito je velika”, objašanjava ulaganje vlasnik jedne od vodećih bosanskohercegovačkih kompanija u ovom sektoru.“U sljedeće dvije godine planiramo jaku ekspanziju. Financijski smo stabilna i tržišno prilagodljiva kompanija pa sam siguran da ćemo iz svjetske ekonomske krize izaći još jače pozicionirani na tržištu, s većim volumenom prodaje i više zaposlenih”, kaže Ćorluka. Dodaje da je ambicija Violete postati regionalni lider u djelatnosti kojom se bavi. Prema njegovim riječima, tržišni udio Violetinih proizvoda je veći od 25 posto, sa stalnom tendencijom rasta. Osim tvornice u blizini Zagreba, Violeta na proljeće počinje graditi i tvornicu papira u industrijskoj zoni Begovača kod Livna u Bosni i Hercegovini. “Gradnja te tvornice trebala je početi krajem prošle godine, no rokove smo pomaknuli jer smo mijenjali detalje u projektu, a još nismo pribavili ni sve potrebne dozvole i suglasnosti”, naglašava Ćorluka. Prema njegovim riječima, na površini od 165 hektara industrijskog zemljišta, koje je Violeta kupila od općine Livno, planirana je gradnja tvornice papira koja bi zapošljavala 120 djelatnika, a investicija je vrijedna 50 milijuna eura. Violetina livanjska tvornica proizvodit će papir prema najsuvremenijoj švedskoj tehnologiji. “Riječ je o takozvanim velerolama papira koje sada uvozimo iz Italije”, rekao je Ćorluka.

Blokada vlasti

Prema Ćorlukinim tvrdnjama, predviđeno je da tvornica bude puštena u rad 18 mjeseci nakon početka gradnje. Trebala je biti izgrađena u Grudama gdje je i sjedište tvrtke, ali ju je Ćorluka zbog blokiranja lokalnih vlasti premjestio u Livno. Kako će se radom tvornice stvarati višak toplotne energije, u drugoj fazi planirana je i gradnja plastenika za proizvodnju povrća u kojima bi radilo još 120 ljudi.

 

-> Strategija

Menadžer godine
Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik Uprave grudske Violete, nekoliko je puta u Bosni i Hercegovini bio proglašavan menadžerom godine.

Odustao od Palome

Javnost u regiji zainteresirao je kada je najavio da želi preuzeti slovenskoga giganta u sektoru papirnate galanterije Palomu. Međutim, nakon uvida u poslovne knjige Violeta je odustala od ponude, a Ćorluka je tom prilikom kazao kako “nitko tko kupi Palomu neće zbog toga biti sretan”.

 

poslovni.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi