RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Iz RH se uvozi 80 posto trupaca za proizvodnju

Napisano 04.05.2011. 10:48

Nova Bila - Predrag Palavra najveći proizvođač furnira na prostorima bivše Jugoslavije

Iz RH se uvozi 80 posto trupaca za proizvodnju
 

■ Većina poduzeća uvozi sirovinu da bi izvozili gotov proizvod na tržište ■ Da sam u Hrvatskoj, nikada ne bih bio bez sirovine jer se tamo podmire prvo domaći drvoprerađivači

Predrag Palavra kompletnu proizvodnju furnira izvozi na europsko tržište. Međutim, zbog lošeg kvaliteta drveta koje mu nude šumarije te zbog nemogućnosti kontinuiteta u isporuci 80 posto trupaca za proizvodnju uvozi iz RH i drugih zemalja u okruženju.

Zemlja apsurda

Zanimljivo je da poduzeća u mješovitom vlasništvu FBiH mogu dugovati milijune KM za trupce i dalje dobivaju sirovinu dok to privatnim poduzećima nije omogućeno. Nije im omogućena čak ni odgoda plaćanja sirovine za 60 ili 90 dana. BiH je zemlja apsurda. Iako ima dovoljno šumskog potencijala da zadovolji potrebe svih drvoprerađivača za sirovinom sve više privatnih poduzeća uvozi sirovinu da bi izvozili gotov proizvod.

- Da sam ja u RH, nikada ne bih bio bez sirovine za proizvodnju. Prvo se u toj zemlji podmire domaći drvoprerađivači, a viškovi se daju na javnu dražbu. Tako kupujem godinama trupce za proizvodnju furnira. Zar se ne bi tako trebala ponašati i vlast u BiH? Ovdje se daje prednost poduzećima u mješovitom vlasništvu koja nisu ni konkurentna ni sposobna da izvoze na europsko tržište. Događa se da naprave i velike dugove prema šumarijama, ali kako je u pitanju i državni kapital najčešće se sve zaboravi. U RH ili Sloveniji dobijem kontinuitet isporuke i kvalitetu drveta koju tražim. Opet uspijem zaraditi na svom proizvodu kojega plasiram na europsko tržište. Trenutačno zapošljavam 118 radnika i nikada nitko iz struktura vlasti nije došao za ovih 12 godina da pita kako radim, kakve probleme imam, treba li mi potpora, govori Predrag Palavra.

Problemi sa sirovinom

Čak je bolji odnos prema drvoprerađivačima i u RS-u nego u FBiH. Poduzeće Palavra ima kapaciteta da radi u tri smjene, ali zbog problema sa sirovinom radi samo u jednoj smjeni. - Trupci najbolje kvalitete obično završavaju na pilanama koje ih onda režu u dasku i prodaju kao poluproizvod. Kako postoje stalne manipulacije u klasificiranju drvenih trupaca i tu država odnosno FBiH gubi velik novac jer se najkvalitetnije drvo prve klase prodaje pod nižu klasu, tvrdi Predrag.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi