RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Unosan posao u koji se mogu uključiti i svi članovi obitelji

Napisano 04.04.2011. 10:06

Kiseljak – Održano predavanje o uzgoju malina

Unosan posao u koji se mogu uključiti i svi članovi obitelji

Već nekoliko godina stručnjaci na terenu pokušavaju obnoviti zasade malina koji su uništeni tijekom rata

U organizaciji općinske Službe za gospodarstvo, urbanizam i prostorno planiranje, u Kiseljaku je održano predavanje o temi «Suvremena kretanja u proizvodnji malina».

Obnoviti zasade

Predavač je bio dr. Boško Gaćeša, djelatnik Federalnog zavoda za poljoprivredu, od kojeg su okupljeni imali priliku doznati kako podići zasad maline te kako je uzgoj maline unosan posao jer tržište za ovu vrstu voća je osigurano. Prema Gaćešinim riječima, već nekoliko godina stručnjaci poljoprivredne proizvodnje na terenu pokušavaju obnoviti zasade maline uništene u proteklome ratu te podići nove. Trenutačno, oko tisuću proizvođača maline s područja Sarajevske, Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije surađuje sa sarajevskim Klasom. Proizvodnja malina razvijena je i u mjestima oko Rudog u Republici Srpskoj.
- Proizvodnja malina je vrlo unosan posao. Podizanje zasada na dva do tri dunuma stoji oko dvije tisuće maraka. Na dunumu možete dobiti do tonu i pol maline, a kilogram maline prve klase stoji oko tri marke.
Kad se oduzmu troškovi na dunumu zasađene maline proizvođaču ostaje tri do četiri tisuće maraka. Pored toga što je unosan posao, u proizvodnju maline mogu se uključiti svi članovi obitelji, žene djeca i starije osobe, kaže Gaćeša. Prema njegovim riječima, na domaćem tržištu plasira se tek oko šest posto maline proizvedene u BiH.

Velika potražnja

- Ostatak ide na europsko tržište gdje se uglavnom plasiraju zaleđene maline. Potražnja je velika i na zalihama nema maline od prošle godine, pojasnio je Gaćeša te naglasio da malina kao i ostale vrste voća zahtijeva trud i rad. Dobije li ono što traži, malina će proizvođača bogato nagraditi, a to je u današnje vrijeme krize, itekako važno, istaknuto je
na predavanju održanom u Kiseljaku.
Zanimljivo je spomenuti kako je proizvodnja malina zemlje u regiji vinula u najveće izvoznike. Tako je susjedna Srbija u 2009. bila najveći izvoznik malina na svijetu gdje je na svjetsko tržište je plasirala 63.000 tona i tako zaradila 200 milijuna američkih dolara.

ISKUSTVA
U vrijeme recesije uzgoj malina donosi zaradu
■ Proizvodnja malina u BiH je obimom mala, iako upravo BiH posjeduje izuzetne mogućnosti za ekspanzijom proizvodnje istih, kako za domaće, tako i za inozemno tržište, i to bez obzira da li se radilo o stonom voću, zamrznutim plodovima, ili pak njihovim prerađevinama (sokovi, džemovi, vino od malina i dr.).
U vremenu ekonomske krize i velikog broja nezaposlenih, uzgoj malina kao i kupina može onima koji hoće i žele donijeti solidnu godišnju zaradu. Tako je zanimljivo spomenuti općinu Žepče, u kojoj se u uzgoj malina uključilo 180 obitelji, što im je u prošloj godini donijelo oko 600 tisuća maraka zarade.

VRAĆAJU ULOŽENO
Kod podizanja nasada malina i kupina treba voditi računa o veličini nasada jer je ručna
berba vrlo zahtjevna i ograničavajući je čimbenik. One su kulture koje dolaze u puni rod vrlo rano te za nekoliko godina vraćaju uložena sredstva.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi