RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Korupcija postala uobičajen način poslovanja u javnim nabavkama

Napisano 10.06.2016. 09:18

Istraživanje koje je provedeno 2014. godine na uzorku od 500 tvrtki koje su imale izravno sudjelovanje u javnim nabavkama pokazalo je da je 20 posto tvrtki bilo u situaciji da im je netko tražio mito da bi dobili posao na natječaju, rečeno je to jučer na okruglom stolu organiziranom povodom završetka projekta "Otvorene javne nabavke u BiH".

Ovaj skup organizirali su Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za socijalna istraživanja - Analitika i Centar za zaštitu građanskih interesa - Fondacija CPI, a projekt je financirala Europska unija, javlja Fena.

Kako je kazala menadžerica projekta Nermina Voloder prema izjavama koje su tijekom istraživanja dobili od gospodarstvenika, korupcija je postala uobičajen način poslovanja u javnim nabavkama, a jako mali broj njih je spreman prijaviti korupciju i to jer smatraju da njihova prijava ne bi imala rezultate, a neki su izrazili strah da bi to imalo posljedice na njihovu tvrtku.

Da bi se riješili problemi korupcije u oblasti javnih nabavki, Voloder je istaknula da bi trebalo izraditi bolja i kvalitetnija zakonska rješenja te osigurati transparentniji proces, ali je i žurno potreban veći nadzor i kontrola javnih nabavki unutar institucija.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Lejla Bičakčić kao problem u procesu javnih nabavki istaknula je transparentnost pojasnivši da je gotovo pa nemoguće doći do dokumentacije koja se tiče javnih nabavki, ugovori se štite, a tajnost podataka je a priori postavljena kao prepreka pri prikupljanju osnovnih informacija o javnim nabavkama.

- Stoga građani BiH nemaju mogućnost saznati koliko se novca godišnje troši na javne nabavke, ali ni znati koje su tvrtke sudjelovale u javnim nabavkama, a nepoznanica je pozadina tvrtki, poput vlasničke strukture - naglasila je Bičakčić.

Rezultati projekta izravno su vezani za Akcijski plan za borbu protiv korupcije u BiH, a cilj je unapređenja sustava javnih nabavki u BiH kroz jačanje transparentnosti i aktivnu ulogu privatnog sektora i civilnog društva.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak ocijenio je da nema efikasne borbe protiv korupcije bez zajedničkih napora, dodajući da su dva načina borbe protiv ove pojave i to represija i prevencija.

Mišljenja je da postoji napredak u sprečavanju korupcije, iznoseći podatak da su 73 bh. institucije izradile planove za borbu protiv korupcije.

Šefica Odjela operacija za pravosuđe i unutarnje poslove, reformu javne uprave pri delegaciji EU u BiH Chloe Berger podsjetila je da je EU razvila detaljan plan javnih nabavki za države članice te se od zemalja koje žele biti članice očekuje da usklade svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU.

Kako je zaključeno, budući da su javne nabavke snažno sredstvo koje potiče rast i razvoj države, važno je uspostaviti valjan sustav upravljanja javnim sredstvima te postaviti stroga, ali i fleksibilna pravila koja uređuju ovu oblast.


Nema komentara

Anketa

Ustavi