RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Loša sezona za hercegovačke uzgajivače maslina: Usprkos dugoj tradiciji maslinarstvo na niskim granama

Napisano 12.11.2017. 23:17

Iako maslinarstvo ima tisućljetnu tradiciju u Hercegovini, danas je na niskom nivou, a stanje se neće promijeniti bez ozbiljnijeg odnosa države prema njemu. Ovogodišnja berba mogla je obradovati samo mali broj onih koji su vrijeme i novac uložili u ovu drevnu kulturu.

Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta s Univerziteta "Džemal Bijedić" priča nam kako maslinarska plantažna proizvodnja i proizvodnja maslinovih ulja u BiH imaju dugu tradiciju koja seže duboko u prošlost, piše Klix.

"O tome svjedoče arheološki nalazi u Mogorjelu kod Čapljine, Žitomislićima, Ljubuškom, Neumu, Ravnom i brojnim drugim lokalitetima. Ipak, plantažna proizvodnja je dosta skromna i pretežno je bila orijentirana u mediteranskom dijelu države i priobalju. U posljednjih nekoliko desetljeća se plantažni maslinici podižu na prostoru Stoca, Čapljine, Čitluka, Mostara, Ljubuškog... U pogon su pušteni i manji i veći kapaciteti za proizvodnju maslinovih ulja", kaže nam Džubur.

Ipak, sadašnja plantažna proizvodnja maslina i proizvodnja maslinovih ulja su prema mišljenju našeg sugovornika dosta ispod mogućnosti i pogodnosti teritorija za profitabilnu proizvodnju, kako plodova masline, taklo i maslinovih ulja.

"Status uzgajivača maslina je loš budući da ne postoje poticaji Federalnog ministarstva poljoprivrede za podizanje plantažnih nasada te su proizvođači kao rijetko gdje prepušteni sami sebi. Ne postoji ni zaštita domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije iz drugih država koje visoko subvencioniraju izvoz maslina i prerađevina od maslina u BiH", jasan je dekan Agromediteranskog fakulteta.

Odgovornost je na resornom federalnom ministarstvu.

"I ova, kao i niz prethodnih sezona, će biti uglavnom tužna za brojne proizvođače i prerađivače maslina, budući da ne postoji sustavna podrška za poljoprivrednu proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda i prerađevina u BiH. Svake godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi plan utroška financijskih sredstava. U prethodnih nekoliko godina je zanemaren razvoj poljoprivrede budući da nije bilo nikakve podrške podizanju novih nasada višegodišnjih voćnih kultura i vinograda", kaže nam Džubur.

Poljoprivreda je daleko od prioriteta vlasti, a bez toga nema napretka.

"Nije bilo ni podrške investicijskim, kapitalnim projektima u poljoprivredi, niti ruralnom razvoju. Ukoliko se vrati sistem podrške koji je posljednji put bio na sceni u vrijeme mandata ministra Damira Ljubića i maslinarstvo može očekivati progres i bolje dane. Sve dok se ovo ne desi bit će agonija, ne samo u maslinarstvu, već u cijelom agraru Federacije BiH", zaključio je profesor Džubur.


Nema komentara

Anketa

Ustavi