RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Niče i druga vjetroelektrana u Tomislavgradu s 18 turbina: vjetropark Jelovača

Napisano 13.11.2017. 23:22

Nakon što je u Tomislavgradu izgrađena prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina, vrlo vjerojatno će i druga vjetroelektrana biti izgrađena u Tomislavgradu.

Naime, u tijeku su intenzivni radovi na izgradnju objekata za Vjetropark Jelovača s 18 turbina, snage 36 MW. Investitor je F.L. WIND d.o.o. sa sjedištem u Donjem Brišniku, općina Tomislavgrad. Izvođač radova je A3 d.o.o. iz Širokog Brijega. Radovi su počeli u kolovozu 2017. godine a trebali bi biti završeni do kraja 2018. Godine, piše Tomislavcity.

A kako izgleda doći na 1.500 metara nadmorske visine na Jelovaču, sjeverozpadno od Tomislavgrada, i pokušati vidjeti kako teku radovi možete pogledati na nekoliko fotografija u prilogu. Jedno je sigurno, vjetra neće nedostajati. U jednoj minuti ste potpuno izgubljeni kada nije moguće vidjeti niti par metara dalje od sebe, dok u sljedećem trenutku vjetar djelomično rastjera oblak i možete vidjeti kuda vodi put. Iako je ove nedjelje u poslijepodne bila vrlo slaba vidljivost, u jednom trenutku smo s Jelovače uspjeli vidjeti i vjetroturbine iznad Brišnika.

Vjetropark Mesihovina instalirane snage 50,6 MW trebao bi s proizvodnjom struje početi do kraja ove godine, a Vjetropar Jelovača, instalirane snage 36 MW, do kraja sljedeće godine. Nadamo se da će u međuvremenu završiti procedura za još neke vjetroparkove u Tomislavgradu koji čekaju dozvole čime će Tomislavgrad postati glavno središte proizvodnje struje iz energije vjetra.


Nema komentara

Anketa

Ustavi