RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rebac: Uložio sam ogromne novce, a objekt već mjesecima stagnira

Napisano 11.07.2016. 16:12

Vlatko Rebac, direktor i vlasnik poznate tvrtke Rebac-Benz d.o.o. Čapljina, tvrdi kako već duže vrijeme muku muči s određenim poslovnim problemom.

On je, naime, vidno revoltiran i nezadovoljan događanjima vezanim za rad vlastite benzinske crpke na lokalitetu Zvirovići.

 

Faza stagnacije

Kako kaže Rebac, benzinska crpka je uređena prema najboljim standardima, a svečano otvorenje je trebalo biti upriličeno 1. srpnja ove godine. Nažalost, ističe, tome su se ispriječili brojni problemi, zbog kojih petnaestero mladih ljudi, koji bi trebali naći zaposlenje na ovoj crpki, i dalje čeka na posao.

– Od kada smo dobili odobrenje za gradnju benzinske crpke od  Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo općine Čapljina, platili smo oko 60.000 KM (naknada za uređenje građevinskog zemljišta, naknada na ime oslobađanja obveze izgradnje skloništa).

I, evo, do danas nemamo niti električnu energiju, telefon, vodu…  Više sam nego iritiran cjelokupnom situacijom, jer nadležne institucije prema nama nisu ispoštovale svoje obveze.

Dakle, na javnom natječaju smo kupili lokaciju na kojoj je naznačena jedna benzinska crpka i hotel. Sve smo izmirili prema državi i općini koja, po mom mišljenju, nije trebala izdati građevinsku dozvolu dok nije osigurala infrastrukturne objekte i priključke, kazao je za naš list Rebac, dodavši kako je jako loša komunikacija između njega i općine Čapljina te Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo općine Čapljina, a koje naš sugovornik smatra najviše odgovornim za ovu situaciju.

 

Ogromna investicija

Riječ je, naime, o lokaciji koja se prostire na četiri i pol tisuće metara kvadratnih, a vrijednost objekta je dva i pol milijuna maraka. Rebac posjeduje još jednu lokaciju od šest i pol tisuća metara kvadratnih za koju, kaže, ima predsuglasnost za hotelske i turističke sadržaje.

– U sklopu benzinske crpke planirano je uređenje velike trgovine, restorana s kuhinjom, bankomat… No, problem je taj što se ne možemo priključiti na put, jer imamo rješenje za izlaz na novu trasu ceste, priča Rebac, dodavši kako od 16. prosinca protekle godine za sve potrebne radove koriste agregat koji troši 4 litra goriva po satu, a kapacitet rada je od 5 do 8 sati svakodnevno.

 

Ne nazire se izlaz…

Osim navedenog, vlasnika tvrtke Rebac-Benz d.o.o. Čapljina je, kako kaže, najviše uvrijedilo to što je odobrenje za gradnju, u blizini njegove crpke, dodijeljeno konkurentskoj firmi.

– Gradi se benzinska crpka 700 metara dalje od mog objekta, i to bez ikakve javne objave, tendera… Ogorčen sam i jako uvrijeđen jer sam lokalni čovjek koji godinama posluje na području općine Čapljina. A budući da je jako loša komunikacija s nadležnima u ovoj općini, teško da će se iznaći rješenje problema. Zašto je to tako, i sam bih želio što prije saznati, istaknuo je on.

Kontaktirali smo i Službu prostornog uređenja i graditeljstva općine Čapljina, kako bi saznali i drugu stranu priče.

– Služba prostornog uređenja i graditeljstva općine Čapljina po zakonskim propisima izdaje upravne akte: urbanističku suglasnost, građevinsku te uporabnu dozvolu. Gospodin Rebac je imao zahtjev za urbanističku suglasnost i izdavanje građevinske dozvole za gradnju benzinske crpke, što je i dobio, u zakonskom roku. On je, sukladno zakonu, platio troškove uređenja zemljišta u iznosu od 45.391,50 KM, te naknadu na ime oslobađanja obveze izgradnje zemljišta  u iznosu od 12.046,48 KM.. S  obzirom na to da u projektu nije isprojektirano sklonište, i da je to federalni propis, onda se vrši naplata u iznosu od 1% od investicijskih vrijednosti. Što se, primjerice, tiče vodovoda, radovi su u tijeku, i prema dostupnim informacijama, odvijaju se bržim tempom prema gore spomenutom objektu. A kada je riječ o dodjeli lokacije konkurentskoj firmi, po prostornom planu, vlasnici iste i gospodin Rebac nalaze se u istoj (turističkoj) zoni, pod istim uvjetima, uz iste suglasnosti, te su na jednak način dobili dozvolu, sukladno zakonskim propisima. Dakle, zaključak je da Služba za prostorno uređenje i graditeljstvo općine Čapljina nije uradila niti jedan propust  te je izdala potrebne upravne akte u zakonskom roku, priopćeno je.

Po pitanju dodjele lokacije za gradnju konkurentskoj firmi, oglasio se i načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić.

– Svatko može izraziti svoju poslovnu želju i istu realizirati, ako je to, naravno, sukladno zakonskim propisima i prostornom planu, istaknuo je Vidić.

Dnevni list


Nema komentara

Anketa

Ustavi