RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U izgradnju tvornice kreševski poduzetnik Zdravko Miličević uložio je čak 2,5 milijuna maraka

Napisano 27.06.2010. 11:51

U izgradnju tvornice kreševski poduzetnik Zdravko Miličević uložio je čak 2,5 milijuna maraka

U povratničkoj župi Deževice svečano je otvorena punionica prirodne izvorske vode Nevra

Zdrava voda, tako su vodu s izvorišta Nevra oduvijek zvali žitelji Deževica, kreševske povratničke župe. Nakon što je 2003. godine dobio koncesiju nad izvorištem, kreševski poduzetnik Zdravko Miličević izgradio je cjevovod dug 3 km i vodu s 1.200 metara nadmorske visine doveo do sjedišta župe.
Ondje je izgrađena moderna punionica u čiju gradnju je uloženo 2,5 milijuna KM. Presijecanjem vrpce punionicu je otvorio Josip Čalaga, predsjednik Udruge poslodavaca Kreševo, a nove pogone blagoslovio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Kresevo-1dd

Kako nam je objasnio Miroslav Kapetanović, glasnogovornik Nevre d.o.o., ondje se trenutačno pune boce od pet i osam litara te galoni od 18,5 litara namijenjeni aparatima za vodu, a voda u ovom pakiranju plasira se pod markom Aqua Bianca.

Dovoljno vode

"Za 15-ak dana krenut ćemo i s PET ambalažom od litru i pol te 0,5 litara, a planiramo i puniti staklenu ambalažu od 0,25 litara za ugostiteljstvo. Vode ima dovoljno, kapacitet protoka je 26 litara u sekundi i, što je najvažnije, iznimne je kvalitete.
Svakih 15 dana kontrolira se u Zavodu za javno zdravstvu u Travniku, a među rijetkim smo punionicama koje na ambalaži imaju otisnut datum pakiranja i rok trajanja, u ovom slučaju radi se o šest mjeseci", rekao nam je Kapetanović te dodao da se voda zasad prodaje u središnjoj Bosni, a namjera im je tržište proširiti i na druge krajeve BiH te krenuti i s izvozom. "Otvaranje ove tvornice znači da je jedan naš kolega prepoznao bogatstvo naše domovine, a naša udruga dobila je novog člana.

Kresevo-1bb

Izvor ideja
Poput Nevre, Zdravko Miličević nepresušan je izvor ideja i projekata koji znače otvaranje novih radnih mjesta i boljitak ovoga kraja. Posebno smatram važnim da je tvornica izgrađena ovdje u Deževicama jer samo na ovaj način možemo vratiti život našim povratničkim mjestima", kazao je Josip Čalaga, predsjednik Udruge poslodavaca Kreševo. A posao u novoizgrađenoj punionici vode zasad je dobilo osam radnika, a od 1. srpnja još dva. U proizvodnom pogonu rade isključivo povratnici u Deževice.

Kresevo-1ff

„To ovoj župi i mjestu puno znači i zasigurno je poticaj i povratku i ostanku mladih obitelji“ – kazao je don Slaviša Stavnjak, župnik župe Deževice poznate po vrelu Sv. Jakova Markijskog. Za vodu s ovog vrela u narodu se vjeruje da je ljekovita te su Deževice u središnjoj Bosni poznato hodočasničko mjesto. No, istinskog povratka u župu dosad nije bilo. U Deževicama živi oko 160 vjernika, uglavnim starijih. Stoga ne iznenađuje da je otvorena punionica puno više od proizvodnog pogona.


Nema komentara

Anketa

Ustavi