RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zahvaljujući izvozu, Feal i u vrijeme krize ostvaruje odlične rezultate

Napisano 05.04.2010. 16:55

Kupili smo jednu firmu u austrijskom Bregencu i tu nam je komercijala za Europu koja jako dobro funkcionira, kaže Barbarić

"Zahvaljujući prodoru na zapadnoeuropsko tržište, najprije na njemačko i austrijsko, rezultati prodaje širokobriješke kompanije Feal, koja se bavi proizvodnjom aluminijskih profila, već u prva tri mjeseca ove godine je ravan rezultatima iz cijele 2008."

Kupili austrijsku firmu i probili se u Europu

Ovo je za "Avaz" izjavio direktor Feala Tonćo Barbarić, koji je naglasio kako je zadovoljan proizvodnjom i prodajom u ovoj godini. On je istakao da će Feal u 2010. imati čak tendenciju rasta izvoza.

- Razlog za ovu tvrdnju je zaista naš uspjeh u zemljama Europske unije. Kupili smo jednu firmu u austrijskom Bregencu, gradu koji se nalazi na tromeđi Austrije, Njemačke i Švicarske, i tu će nam biti punkt prodaje. Tu nam je komercijala za Europu i jako dobro funkcionira. Prioriteti za ovu godinu su nam ojačati poziciju na zapadnoeuropskom tržištu. Istovremeno zajedno s nekoliko firmi iz Njemačke proizvodimo građevinske profile koje oni od nas kupuju - naveo je Barbarić.

On je kazao kako je Feal lani uposlio mnogo radnika, dok je i u ovoj godini posao u širokobriješkoj firmi također našlo nekoliko kvalificiranih osoba. Jedno je sigurno, istakao je Barbarić, u Fealu u 2010. neće biti otpuštanja. Kao tužnu stranu priče Barbarić je naveo stagnaciju bh. tržišta u građevinskom sektoru.

Zbog stagnacije građevinskog sektora veliki pad potražnje u BiH


- Investicije su drastično pale, tako da po pitanju zadržavanja prodaje nema nikakvog optimizma. Uz to, dolazi i činjenica da je bh. tržište još više od prošle godine smanjilo potrebe - naglasio je Barbarić.

On kaže da će Feal početkom naredne godine instalirati još jednu presu za aluminijske profile. Govoreći o mogućim ograničenjima za bh. firme u inozemstvu, Barbarić je rekao da ih nema ukoliko se na europsko tržište izlazi s kvalitetom i dobrom cijenom. Ove dvije pretpostavke, kaže on, garant su za uklanjanje predrasuda prema bh. proizvodima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi