RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bolji odaziv glasača iz BiH i dijaspore u drugom krugu

Napisano 03.01.2010. 08:13

Glavni razlog slabog odziva birača u prvom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske (izišlo je tek 44 posto ukupnog broja glasača i samo 19 posto glasača iz BiH i dijaspore) jest datum izbora − 27. prosinca.

Zna se da su božićni blagdani obiteljski dani. To znači da u urbanim sredinama svi članovi obitelji ostaju u svojim domovima na domak glasačkih mjesta. To je i razlog daleko jačeg odziva na birališta u većim hrvatskim gradovima.

S druge, pak, strane dobar dio dijaspore dolazi za Božić u zavičaj, ostavljajući negdje vani svoje glasačko mjesto. Doduše, mogli su najaviti promjenu do 10. prosinca, ali nekima se nije dalo baviti papirologijom, neki nisu imali vremena, a neki nisu znali gdje će biti 27. prosinca.

Slično stoje stvari s glasačima u BiH. Neki imaju prebivalište u BiH, a borave u Hrvatskoj, drugi obrnuto, a nekima se nije dalo iz udaljenih sela i nakon blagdanskog ručka ići pedeset kilometara do birališta. Tim prije što nisu imali jasno definirani stav za koga glasovati.

Zbog datuma svoje izborno pravo u prvom krugu nisu konzumirali ni brojni građani Hrvatske podrijetlom iz BiH koji su stalno nastanjeni u Republici Hrvatskoj. Oni su, osobito izbjeglice i prognanici, još uvijek vezani uz rodna mjesta, gdje s čitavim obiteljima provode božićne dane, ostavljajući svoja izborna mjesta u Slavoniji, Dalmaciji, Zagrebu, Istri...

Zna se da većina ljudi iz dijaspore i BiH politički zanosi udesno. A na desnici velika gužva i mnogo kandidata koji isto govore. Pa se toj kategoriji glasača učinilo da je najbolje pričekati dok se stvari razbistre, uvjereni da će u drugi krug netko iz desne opcije. I ankete su pokazivale da u drugi krug slijeva, osim Josipovića, nikakve šanse nemaju Pusić i Kajin.

Njima je bilo svejedno hoće li zdesna proći Hebrang, Vidošević, Primorac, Tuđman... Ili pak Bandić, koji je još jednom dokazao da je zemlja okrugla – putujući lijevo, stigao je na desnu stranu.

U drugom krugu imamo drugu i drukčiju priču. Novi datum odgovara dijaspori jer će se 10. siječnja gotovo svi naći na svojim radnim mjestima i na domak svojih birališta. Nakon kvalifikacija, sada imaju finalnu utakmicu i svoga favorita. Sada je to Bandić, ali isto bi bilo da se s Josipovićem nadmeće Hebrang, Vidošević, Tuđman ili Primorac.

Ni u Hercegovini Bandić nije imao veliku podršku uoči prvoga kruga, ali će u drugom od dvojice “starih komunjara” podršku dati svome, u nadi da bolje poznaje stanje u BiH i da će se bolje boriti za ravnopravnost Hrvata u BiH.

Petar Miloš / Slobodna Dalmacija


Nema komentara

Anketa

Ustavi