RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRT uvela emisiju za Hrvate u BiH

Napisano 20.11.2010. 14:05

Hrvatska radiotelevizija jučer je prvi put u svom redovitom programu emitirala emisiju "Hrvatska kronika BiH"
producenta Mladena Zimića. Prikazivanjem ove emisije Hrvatima u BiH dana je nada da nisu zaboravljeni u Hrvatskoj. Budući da je cijeli ovaj mjesec obilježilo potpisivanje sporazuma između predsjednika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, prva emisija Hrvatske kronike BiH otvorenaje upravo tom temom.

Zanimljivi prilozi

U prilogu je još jednom prikazana podrška koju su predsjednici dva HDZ-a dobili od Hrvata iz BiH, ali i od političara i naroda Republike Hrvatske. Emisija koja je naišla na oduševljenje kod Hrvata u Bosni i Hercegovini obradila je još niz tema vezanih za ljude i običaje iz ovih krajeva. Tako se hercegovački šipak još jednom pokazao kao neiscrpna i uvijek zanimljiva  tema. Zanimljiva je svakako bila i tema o Kreševu koji je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji uvozi radnu snagu, jer mu vlastito stanovništvo nije dostatno za sve potrebe. Ne trebamo ni spomenuti da u ovom gradu nema nezaposlenih.

Inače, Hrvatska kronika BiH od 2008. godine emitira se na Satelitskom programu HRT-a, Slika Hrvatske.
Dvije godine iz dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru u domove Hrvata iz BiH koji žive diljem svijeta odlazila je informacija o Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Reakcije gledatelja bile su pozitivne i nakon nepune dvije godine pokrenuta je inicijativa da emisiju o Hrvatima u BiH gledaju i Hrvati u Hrvatskoj, ali i Bosni i
Hercegovini, odnosno da se emitira na zemaljskom programu HRT-a.

"Odluka je naišla i na odobrenje ravnateljstva i prva emisija premijerno je emitirana u petak, 19. studenoga u 15.30 sati", kazala je Žana Mrkonjić, voditeljica i urednica emisije. Emisija je koncipirana tako da neizostavno prati aktualnu problematiku u BiH koja dotiče Hrvate, dakako bez dnevnopolitičkih tema. Također, emisijom kroz obilazak i praćenje života, običaja, tradicije i kulture Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, pokušat će se doprijeti do svakog gledatelja, izjavila je Mrkonjić.

Emisija će se ubuduće emitirati svakog petka u 15 sati i 30 minuta, uređivat će je i voditi novinarka HRT-ova
dopisništva u Mostaru Žana Mrkonjić. Podsjetimo, prilikom izlaganja izvješća o radu Vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza utvrđenih zakonom u razdoblju od 2008. do veljače 2010. Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske je naveo  kako u navedenom razdoblju nije bilo ni spomena o Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Inicijativa uspjela

U izvješću Odbora za Hrvate izvan RH stoji kako je to posljedica očigledno nedovoljne zastupljenosti programa posvećenih  Hrvatima koji žive izvan RH kao i nedovoljna informiranost javnosti u Republici Hrvatskoj o svojim sunarodnjacima  izvan Republike Hrvatske. Odbor je tada naveo kako očekuje da se o Hrvatima izvan RH više govori kako u informativnim, tako i političkim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim i drugim emisijama HTV-a. Tijekom navedene sjednice predloženo je da se emisije „Hrvatska kronika BiH", „Slika Hrvatske najavljuje" te „Moje rodno mjesto" emitiraju i na prvom, nekodiranom programu Hrvatske televizije, što je jučer i zaživjelo.

VL


Jasno je da su Hrvati iz BiH ŽRTVA stvaranja Hrvatske države. To samo budalama nije jasno.

A šta smo zauzvrat dobili ?? Samo ZLO !!
Dovoljno je samo vidjeti DIJELA, ostavimo se priča ovakvih onakvih već samo dijela gledajmo, mesića ISLAMSKOG plaćenika i pri tome jasno vidjeti ZLO koje je on nama napravio i u toj količini da ga je dosta slijedećih stotine godina , a to je radio svim raspoloživim instrumentima i služabama koje je imao na raspologanju i to onim sredstvima tj. državnim aparatom kojeg su u i Hrvati iz BiH stvarali

A zna se da je 2/3 HV u prvoj i drugoj generaciji bilo iz BiH , da je dijaspora poslala ogromne novce , a večina tih novaca završila u privatnim džepovima.

A na kraju ZG nas PRODA balijama i sada trpimo zulum poturica koji je gori od turskog

Autor: sred.bosna | Napisano 20.11.2010. | (52) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(32)

Za sred. bosna:

Jednom sam ti odgovorio na izazivanje,,,, a sada ću ponovno. Izgleda da si popravio svoj rječnik, pa ću te pohvaliti da ipak koristiš hrvatske riječi, a ne kao do sada - srpske.
To mi je drago, jer vidim da se hrvatski jezik širi i napreduje, pa čak i među onima koji smatraju da su "Hrvati iz BiH ŽRTVA stvaranja Hrvatske države". Očito ti je žao da je "Hrvatska država" kako ti kažeš "stvorena".

Samo napominjem da ona postoji od 9. st. (točnije, prvi podatak iz 852. g. "Trpimir, milošću Božjom knez Hrvata") pa sve do danas (s iznimkom razdoblja od 1918.-1939. godine).
Vjerujem da ti je žao što je tako, ali to su ipak činjenice.

Dakle, osim što više ne koristiš srpske riječi, ipak nastavljaš sa srpskim tezama. Zato ne vjerujem da ćeš, koristeći hrvatske riječi steći i hrvatsku narodnu svijest, koja se ni sada ne može primijetiti.

Ne boj se, Hrvati prepoznaju tvoj rukopis i nikad neće nasjesti na takve prozirne laži i podmetanja, pa se čudim zašto uporno pišeš takve očite gluposti?

Inače, želim ti svako dobro, da ipak jednom prestaneš mrziti Hrvate i Hrvatsku, i da voliš svoj vlastiti narod ma koji on bio (nadam se da ćeš jednom javno priznati i tko si zapravo)

Autor: nitko posebno | Napisano 20.11.2010. | (30) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(35)

odgovor za " nitko posebno "

U stvaranje Hrvatske države vjerojatno sam ne-izmjerljivo više dao, PAZI DAO , od tebe i tebi sl , a i moja obitelj vjerojatno mnogo više od tvoje. Samo jedan podatak dajem ti o sebi i obitelji , a to je da nema nijednog vojnog sposobnog muškaraca iz moje bliže obiltelji koji nije stradao u HV i u HVO ili poginuo, mislim na brata, strica i mene osobno , a o NAPORIMA i patnjama svih stupnjeva i vrsta da ne pričam.
Stoga tvoje pisanje kako ja iznosim srpske teze su NEBULOZE.
ISTINA = ono što odgovara stvarnosti, što je s njom u skladu, ono što prikazuje neki događaj i sl. onako kako odgovara činjenicama ili iskustvu

Znači ISTINA ne može biti nečija teza , kako si rekao, već je to naprosto ISTINA.

A u mom gornjem komentaru nema teza već samo ISTINA s logičnim postavkama , može se reči tezama kako tko razumjeva šta je teza

A to da javno kažem tko sam to nebi imalo smetnje kada bi ti i tebi sl. isto to radili.

Autor: sred.bosna | Napisano 20.11.2010. | (36) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(28)

Za sred.bosna:

Neka gori vječna vatra za sve žrtve položene za slobodu Hrvata i Hrvatske!

"Srpske" teze će uvijek biti "srpske" teze, a njihovo zagovaranje vodi samo u jednom smjeru, u korist Srbije.

Nadam se da si svjestan toga.

Nema potrebe da javno iznosiš svoje ime i prezime, na to nisam ni mislio...

Pozdrav Domovini i Srednjoj Bosni!

"Domovino moja, tvoje sunce pada,
Ni umrijeti za te Hrvat snage nema,
Dok nam stranac, majko, tihu propast sprema."

A. G. Matoš

Autor: nitko posebno | Napisano 20.11.2010. | (35) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(29)

Anketa

Ustavi