RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski auto izlazi iz tvornice u svibnju 2012

Napisano 23.11.2010. 12:03
xd

U jeku svjetske gospodarske krize, koja se najsnažnije manifestirala u automobilskoj industriji, u Hrvatskoj bi trebala početi gradnja prve tvornice automobila. I to ne bilo kakvih, već onih električnih koji simboliziraju budućnost automobilske industrije. Taj plan tvrtke Dok-ing poznat je već mjesecima, ali malo je tko iskreno vjerovao u njegovu ostvarivost najviše zbog brojki koje su ga pratile.


"Za serijsku proizvodnju električnog automobila XD trebalo bi investirati između 150 i 200 milijuna eura. Ako pronađemo zainteresirane ulagače, tvornica s između 300 i 500 zaposlenih mogla bi početi raditi već u proljeće sljedeće godine", izjavio je za Business.hr vlasnik Dok-inga Vjekoslav Majetić u ožujku ove godine prilikom predstavljanja prvog hrvatskog električnog automobila.


Ugovor pred potpisivanjem

Jesu li potencijalni partneri spremni uložiti baš toliko, još nije poznato, ali u Dok-ingu su potvrdili da su pred potpisom ugovora s inozemnim ulagačem te da bi već sljedeće godine mogla početi gradnja tvornice u šibenskoj poduzetničkoj zoni Podi.

"Istina je da smo pred finalizacijom dogovora sa stranim investitorom i da ćemo krajem sljedećeg tjedna javnost moći upoznati s detaljima naših planova, vrijednošću investicije i kapacitetima tvornice. Sada mogu kazati samo da se nadamo da će prvi automobil iz te tvornice izaći u svibnju 2012. godine", otkrio nam je Tomislav Boško, direktor Dok-ing automotiva.

Šibenski Podi odabrani su kao mjesto buduće tvornice jer je riječ o jedinoj poduzetničkoj zoni koja ispunjava "norme nula CO2".

"Budući da se bavimo proizvodnjom ekološki čistog automobila, besmisleno je da uz takav proizvod vežemo neku industrijsku zonu koja zagađuje okoliš. U Podima već postoje obnovljivi izvori energije — vjetrenjače, i to je ona pozadinska priča koja će naš proizvod učiniti prepoznatljiv na tržištu“, dodao je Boško.
15 kuna za 250 km vožnje

Podsjetimo, XD je ekonomičan gradski automobil zavidnih performansi. Dva elektromotora od po 45 kilovata pokreću svaki od dvaju stražnjih kotača, što automobilu teškom 900 kilograma jamči snagu koje se ne bi posramila ni mnoga renomiranija vozila. Među vrlinama svakako treba istaknuti ekonomičnost. Punjenje baterije, koja jamči autonomiju 250 kilometara, koštat će samo 15-ak kuna.

Također, za razliku od automobila sličnih dimenzija, koji su svi redom dvosjedi, ovdje će se pokraj vozača moći smjestiti još dva putnika. U proizvodnji ograničenih serija od 30 do 40 vozila godišnje cijena bi im iznosila oko 25.000 eura. U slučaju serijske proizvodnje s više od tisuću vozila godišnje, cijena bi se mogla spustiti i na 19.000 eura.


Nema komentara

Anketa

Ustavi