RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zašto bi trebali doći na tribinu "Hrvati iz BiH u Haagu"?

Napisano 01.12.2010. 15:16
Haaška šestorka

U četvrtak 2. prosinca bit će održana tribina posvećena hrvatskim generalima i braniteljima iz BiH, generalu Slobodanu Praljku, generalu Milivoju Petkoviću, te Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću i Bruni Stojiću. Tribinu zajednički organiziraju Hrvatsko slovo i Hrvatsko kulturno vijeće, nastojeći svratiti pozornost na zapovjednike HVO-a i ostale hrvatske branitelje iz Herceg Bosne koji čame u haaškim tamnicama i protiv kojih se vodi politički montirani proces pod gotovo identičnom optužnicom kao što je ona hrvatskim generalima iz Republike Hrvatske, Gotovini, Čermaku i Markaču.

Hrvatski se narod u Hrvatskom domovinskom ratu borio kao jedan narod, bez obzira na činjenicu da, voljom povijesti, dio hrvatskoga naroda živi u državi koja se naziva Bosnom i Hercegovinom, a čiji teritorij pokriva povijesnu hrvatsku baštinu, odnosno zemljopisno područje na kojemu je u srednjem vijeku bila stvorena drugotna država hrvatskoga naroda.

Optužnica za "zajednički zločinački pothvat" podignuta je pred Tribunalom u Haagu iz istih razloga kao i ona protiv generala iz Hrvatske – kao osveta za hrvatske vojne uspjehe koji su spriječili planove poznatih velikih sila, a u "bosanskohercegovačkom" slučaju i kao osveta za formiranje Herceg Bosne kao okvira i štita hrvatskoga naroda u vrijeme ratnih zbivanja.

Dok je suđenje Hrvatima iz Hrvatske izazivalo (ipak) pozornost medija, o suđenju Hrvatima iz BiH gotovo se ništa nije moglo doznati. Sličan odnos imala je službena vlast u RH, koja je i na taj način davala do znanja da ostavlja Hrvate u BiH na cjedilu.

Hrvatsko kulturno vijeće je u osam skupova posvećenih haaškim temama, makar prvenstveno orijentirano na Gotovinu, Markača i Čermaka, u mnogim izlaganjima ne samo doticalo uzroke i razvoj stanja u BiH, nego i detaljno analiziralo događaje u prvoj polovici devedesetih, stavljajući ih u kontekst koji govori o nepravednim optužbama haaškoga tužiteljstva i ruši njegove dokaze. Na stanovit način, tribina u četvrtak 2.prosinca nastavak je tih skupova, ovaj put posvećena isključivo optuženim Hrvatima iz BiH.

Na tribini (dvorana Hrvatskoga slova, Hrv.bratske zajednice 4, početak u 19 sati) govorit će dr.sc. Miroslav Međimorec, odvjetnik Željko Olujić, novinar i publicist, politički analitičar Mate Kovačević, Hrvoje Hitrec i Stjepan Šešelj.

Hakave


Nema komentara

Anketa

Ustavi