RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HSS obilježio 89. obljetnicu smrti Stjepana Radića

Napisano 08.08.2017. 23:40

Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) obilježilo je 89. obljetnicu smrti Stjepana Radića, osnivača Hrvatske seljačke stranke, te položilo vijence i zapalilo svijeće na njegovom grobu u arkadama zagrebačkog groblja Mirogoj.

Na obilježavanju je poručeno da će "i danas u 21. stoljeću HSS nastaviti graditi stranku i društvo na načelima braće Radić". Potpredsjednik HSS-a Hrvoje Petrić kazao je kako su ta načela sloboda, socijalno i pravedno društvo, demokracija te društvo okrenuto čovjeku. To je nešto što se tek mora graditi kroz stranačke i nestranačke aktivnosti, rekao je te dodao kako te ideale HSS i danas želi provoditi na političkoj sceni.

I ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije jedno od ostvarenja težnji Stjepana Radića još kada je osnovao tada Hrvatsku pučku seljačku stranku, a kasnije HSS, naglasio je.

Dodao je kako HSS svake godine obilježava obljetnicu smrti Stjepana Radića koji je preminuo od posljedica atentata u Jugoslavenskoj skupštini 1928. godine, a na njegov sprovod došlo je nekoliko stotina tisuća ljudi.

Radikalski zstupnik Puniša Račić izvršio je 20. lipnja 1928. atentat u Narodnoj skupštini u kojem su ubijeni zastupnici HSS-a Pavle Radić i Đuro Basariček, a Stejepan Radić bio je teško ranjen te je umro 8. kolovoza od posljedica ranjavanja. Na zagrebačkome groblju Mirogoju ispratilo ga je oko 300.000 ljudi. Pokopan je u mirogojskim arkadama, piše HRT.


Nema komentara

Anketa

Ustavi