RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubljana poplavljena, Zagreb strepi od vodenog vala

Napisano 19.09.2010. 03:18

Slovenija se cijeli dan bori s poplavama koje su uzrokovale oborine i izlijevanje rijeka. Ljubljana je ostala bez struje, dijelovi grada su poplavljeni. Laško je 'odsječeno od svijeta'. Na kranjskom području nema pitke vode... U Zagrebu su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava.

Dok se u Hrvatskoj vodeni val tek očekuje, Slovenija je već ušla u žestoku borbu s njim. Dijelovi Ljubljane su poplavljeni su, a pod vodom su i neka okolna naselja. Bez električne energije je više od 3000 stanovnika Ljubljane.

Najkritičnije je na području Celja gdje se iz korita izlila rijeka Savinja i poplavila cestu Celje-Zidani Most. Kako javlja Radio Slovenija, prelila se i preko nasipa na području Laškog. Poplavljeni su tamošnji kulturni dom, stari dio Terma Laško i policijska postaja. Laško je, javlja RTV Slovenija, odsječeno od svijeta.

U Žirima na kranjskom području oko 4 sata su se oglasile sirene kako bi najavile opću opasnost.

Još u petak poplave su izazvale velike gospodarske štete u Zagorju ob Savi, gdje je poplavljeno više tvornica i stambenih zgrada i evakuirano nekoliko obitelji. Slično je bilo i na području Ajdovščine na zapadu zemlje.

Tridesetak cesta u Sloveniji zatvoreno je za promet, a meteorolozi najavljuju obilnije padaline sve do nedjelje popodne.

Slovenci poručuju: Sava će do jutra bujati prema Hrvatskoj

Zbog očekivanog jačanja kiše tijekom noći sa subote na nedjelju slovenski meteorolozi najavili su porast vodostaja Save i Kupe.

Janez Polajner iz državne agencije za okoliš izjavio je za Slovensku televiziju da bi se protok u rijeci Savi prema granici s Hrvatskom do nedjelje ujutro mogao povećati i do 2800 prostornih metara u sekundi.

Slovenski mediji javljaju da bi zbog porasta vodostaja Save moglo doći do poplave Krškog polja i starog dijela grada Krško uz Savu.

Prema najavama državne agencije za okoliš i prostor i dalje će rasti vodostaji rijeka Kupe, Krke, Vipave, Rijeke (blizu Ilirske Bistrice), te vodostaji rijeka u jugozapadnom i središnjem dijelu države dok će se ostali vodotoci smirivati.

Ministrica obrane Ljubica Jelušič koja je u subotu posjetila poplavljenu ljubljansku četvrt Vič izjavila je da je situacija koje se poplave izazvale "složena ali pod kontrolom" i da je stanovništvu ako bude potrebno spremna pomoći i vojska.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi