RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Facebook BiH: Najviše lažnih profila za ismijavanje političara

Napisano 27.07.2010. 14:07
Facebook

MOSTAR – Najveća i najpopularnija društvena mreža na internetu Facebook u posljednje vrijeme sve je popularnija i među političarima. Ipak, na internetu su samo rijetki domaći političari i lideri najjačih stranaka, dok dužnosnici, koji bi upravo preko ovakvih medija trebali razvijati odnose s javnošću i mladima, uopće ne znaju za Facebook.
Za entitetske i državnu Vladu ovaj vid komunikacije ne postoji, a čini se da će tako ostati i u buduće. Ni jedan ministar u državi i Federaciji nema svoj Facebook profil, ili ga mi nismo mogli naći, a i u susjednim zemljama situacija je skoro pa identična.

Dodik i Tihić


Na Facebook mreži najpopularnija osoba iz političkog života naše zemlje je hrvatski član Predsjedništva BiH i kandidat SDP-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva Željko Komšić s 3948 pristalica. Drugi je aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH i kandidat Stranke za BiH za člana Predsjedništva na idućim izborima Haris Silajdžić. On na samo jednom profilu, koji se uredno održava, ima više od 1200 pristalica. Stranicu, prenesenu s Wikipedije, ima i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, no tu stranicu nitko ne posjećuje. Od političkih lidera na Facebooku su najpopularniji predsjednici SNSD-a i SDA Milorad Dodik i Sulejman Tihić.

Dodik na Facebooku ima osam svojih profila i oko devet stotina pristalica. Također, na Facebooku su otvorena dva profila s nazivom “Milorad Dodik seljak iz Gradiške” i “R.I.P. Milorad Dodik (jbg, predobro da bi bilo istinito)”. Tihić svakako ima najbolje ažurirane stranice na Facebooku. Na tri stranice Tihić ima više od 1000 obožavatelja, a vijesti o njegovim sastancima i posjetima svakodnevno se objavljuju na profilima. S druge strane, i Tihić ima pet lažnih profila na kojima njegovi neistomišljenici postavljaju smiješne slike i postove. I stranka kojoj je on na čelu također ima nekoliko svojih stranica.

Kandidati


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nema svoj profil na Faceboku, no njegovi neistomišljenici imaju vrlo posjećen profil za ismijavanje ovoga političara na kojem ga nazivaju “liderom svih lopova” i sličnim imenima, a na slici koja “krasi” ovaj profil je fotomontaža Čovića i Dodika.

Čovićev HDZ, kao i druge stranke, ima po nekoliko profila na Facebooku, doduše s malim brojem pristalica. HSP BiH ima pet aktivnih profila, a postoji i jedan profil njihovog predsjednika Zvonke Jurišića, za koji se ne može utvrditi je li stvaran ili stvoren radi izrugivanja. HDZ 1990. nema aktivnog profila, kao ni profila na kojem se promovira njihov predsjednik Božo Ljubić. Ipak, njihova mladež ima aktivan profil. No, zajednički kandidat HDZ-a 1990. i HSP-a BiH za Predsjedništvo BiH Martin Raguž imao vrlo posjećen portal sa stalno ažuriranim vijestima o njegovom političkom životu. I kandidatkinja HDZ-a BiH za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto ima profil na Facebooku na kojem obavještava svoje pristalice o svakodnevnim aktivnostima.
SDP BiH ima devet profila, ali njegov predsjednik Zlatko Lagumdžija niti jedan.

Loša komunikacija javnosti

Ministri i parlamentarci koji obavljaju “teške poslove” svoj loš kontakt s medijima i građanima pravdaju s nedostatkom vremena zbog posla. Većina njih kaže da ne koriste društvene mreže poput Facebooka jer im taj vid komunikacije nije drag, no postavlja se pitanje koliko su u stvari informatički pismeni naši ministri. S druge strane, Facebook, koji koristi ogroman broj novinara, jedan je od boljih vidova suradnje i upoznavanja političara i medija. Većina ministara medijima se obraća preko svojih glasnogovornika ili priopćenjima za javnost. U izuzetnim slučajevima, moguće ih je dobiti izravno na telefon. Od tehnike, njihovi uredi koriste fax i e-mail, ali nerijetko novinari na najjednostavnije odgovore čekaju danima. Spora, posredovana i staromodna, tako bi se mogla opisati komunikacija ministara s javnošću.

Tadić i Josipović imaju po 40.000 obožavatelja


“Pionir” iz svijeta politike, koji je najbolje uspio iskoristiti prednosti Facebooka, jest američki predsjednik Barack Obama, koji na svojoj stranici ima oko 11,2 milijuna obožavatelja, što je najveći broj obožavatelja koje jedan političar u svijetu ima. Stranicu je otvorio u vrijeme predsjedničke kampanje i pridobio milijune glasača. Obama je prepoznao da nove generacije više ne zanima odlazak na političke skupove i klasično praćenje vijesti na televiziji. Njegov konkurent, John McCain, potpuno je ignorirao društvene mreže, a kada se uključio, bilo je kasno. Najpopularniji hrvatski političar na Facebooku je predsjednik Ivo Josipović, dok je “kralj” Facebooka u Srbiji Boris Tadić.

Jovičić uvijek dostupan


Dobar primjer političarima može biti državni parlamentarac Slavko Jovičić koji je upućen u sva događanja i u stalnom je kontaktu s javnošću. Jovičić ima svoj aktivan profil na Facebooku preko kojeg komunicira s prijateljima, mladima, ali i s novinarima za koje je stalno dostupan. Jovičić ima i svoj blog na internetu, a na telefon se medijima javi i kad je na odmoru

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi