RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Od Londona do Pekinga vlakom za dva dana?

Napisano 18.03.2010. 00:30
vlak

Kinezi namjeravaju svojim brzim vlakovima povezati Peking i London, i tako omogućiti svima koji se boje letenja zrakoplovom da za dva dana prijeđu polovicu svijeta. Ambiciozni plan mogao bi se ostvariti već za deset godina!

Po ambicioznim kineskim planovima, trasa koja bi povezivala London i peking bila bi duga 8000 kilometara, a vlak bi vozio oko 320 kilometara na sat. Vlak bi prolazio kroz čak 17 zemalja Azije, Bliskog istoka i Europe.

Dodatne željezničke linije bile bi izgrađene i u sjeveroistočnoj Aziji i Rusiji, a ako se kineski plan zaista ostvari, to će biti najveći infrastrukturni projekt u povijesti.

Prve analize i istraživanja već su gotovi, a Kinezi bi projekt s najmanje tri linije navodno završili u roku od deset godina, piše Edmonton Journal. Iako točne rute tek treba utvrditi, prva linija išla bi od londonskog King’s Cross Stationa do Pekinga, a ista bi se potom produžila do Singapura. Druga bi linija povezivala Vijetnam, Tajland, Mijanmar i Maleziju, dok bi posljednja linija povezivala Njemačku i Rusiju, preko Sibira opet do Kine.

Financijsku konstrukciju ovog grandioznog projekta osigurali bi Kinezi, koji već ozbiljno pregovaraju sa 17 zemalja oko razvoja projekta, pišu svjetski mediji. S nekim zemljama, poput Mijanmara, već je dogovorena suradnja po kojoj će Mijanmar Kini ustupiti litij (koji se koristi u baterijama) u zamjenu za izgradnju željeznice.


Nema komentara

Anketa

Ustavi