RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjaci traže četiri izborne jedinice

Napisano 28.11.2012. 12:43

U sjedištu OHR-a stranke predstavljale rješenja za Mostar

Bošnjaci traže četiri izborne jedinice

Dva HDZ-a traže da Mostar bude uređen kao jedna izborna jedinica, predstavnici OHR-a poručili kako neće nametati izmjene Statuta grada

Jučer je u uredu OHR-a u Sarajevu održan sastanak stranaka koje sudjeluju u pregovorima oko promjene Statuta Mostara i provedbe odluke Ustavnog suda BiH.
 
Izostao SDA
 
Sastanku ponovno nisu nazočili predstavnici SDA koji su još jednom pokazali kako u ovoj stranci nema dogovora oko ovoga pitanja. Ujedno, ovo je jedina stranka koja nije izašla s službenim prijedlogom rješenja za Mostar. Umjesto dolaska, predstavnici SDA su poslali pismo OHR-u. S druge strane, predstavnici dva HDZ-a su još jednom ponovili kako Mostar treba biti uređen kao sve ostale jedinice lokalne samouprave u državi te kako Mostar treba biti uređen kao jedna izborna jedinica.
 
- Nema niti jednog razloga da se naš prijedlog ne prihvati. On je u okvirima presude Ustavnog suda BiH, a ujedno je i pretpostavka da Mostar bude suvremeni europski grad - rekli su nam predstavnici dva HDZ-a.

Četiri stranke - SDP, SBB, Stranka za BiH i Narodna stranka Radom za boljitak su iznijele skoro indentične prijedloge, te zatražili da samo Mostar bude podijeljen na četiri izborne jedinice. Osim ovoga, ove stranke predlažu i niz drugih rješenja kao što je rotacija na mjestu gradonačelnika Mostara. Ovi prijedlozi jasno upućuju kako bi od Mostara ponovno bio stvoren „grad slučaj”, a činjenica je kako ovaj prijedlog ne podržava niti jedna od stranaka s hrvatskim predznakom. Kako se neslužbeno doznaje, na sastanku su predstavnici OHR-a ponovili kako neće nametati odluke u ovom slučaju, te kako od lokalnih lidera očekuju da postignu dogovor o ovom pitanju.
 
Problem stvorio OHR
 
Mnogi su ovakav stav OHR-a zamjerili, uz opasku kako je upravo bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown stvorio problem u Mostara kada je ovom gradu nametnuo Statut. Ipak, većina sudionika je složna u ocjeni kako je upravo Statut grada „luđačka košulja” koja je izvor brojnih problema u gradu na Neretvi. To je ujedno jedina konstanta oko koje se pregovarači u ovom procesu slažu. Sva ostala pitanja su i dalje otvorena i nema naznaka kako bi kompromis uskoro mogao biti postignut. Sada je sasvim jasno kako je Mostar u potpunoj blokadi. Gradsko vijeće više neće zasjedati zbgo isteka mandata gradskih vijećanika, nema naznaka novih lokalnih izbora, a proračun grada za iduću godinu nije usvojen. Kolaps je na pomolu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi