RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EKSLKUZIVNO Rujanski upisni rokovi na Sveučilištu u Mostaru: Objavljen broj slobodnih mjesta

Napisano 06.08.2013. 09:30

Kao i prethodnih godina i ove godine mladi su pokazali veliki interes za upis na fakultete Sveučilišta u Mostaru. Budući studenti dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih država, osobito Hrvatske.


Kada je riječ o prvom upisnom roku Sveučilište je brojalo 3947 slobodnih mjesta za buduće brucoše. Na Sveučilištu navode da su jako zadovoljni odzivom studenata, te da se nadaju da će preostala mjesta biti popunjena na rujanskom upisnom roku.

Kao i prethodnih godina, “gužva“ je bila za upis na Medicinski i Farmaceutski fakultet, čija su mjesta gotovo potpuno popunjena na prvom upisnom roku. Medicinski fakultet je završio sa upisima za ovu godinu, dok na Farmaceutskom fakultetu imaju još 2 slobodna mjesta. Ostali fakulteti broje, određen broj mjesta kako za redovne, tako i za izvanredne studente.

Razveseliti ćemo mlade koji su namjeravali upisati studije na Filozofskom  fakultetu i Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, jer ova dva fakulteta broje najveći broj slobodnih mjesta. Uzrok ne leži u nezainteresiranosti za upise na ove fakultete, nego u činjenici da oni i nude najveći broj studija. Tako je na Filozofskom fakultetu ostalo slobodno 191 mjesto, dok je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih  i odgojnih znanosti ostalo 541 slobodno mjesto.

Građevinski fakultet priliku za upis pruža za još 25 budućih studenata, a Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru broji 82 slobodna mjesta, od čega 53 za redovne studente uz plaćanje i 29 za izvanredne studente.  Pravni fakultet  nudi još 152 slobodna mjesta, od čega devet mjesta za studente koji ne plaćaju školarinu, 11 za one koji studiraju uz potporu ministarstva, a  ostala mjesta rezervirana su za strane državljane i izvanredne studente.

Cijene školarina za redovite studente koji studiraju uz potporu ministarstva kreću se od 150 KM do 500 KM, dok redoviti studenti koji sami plaćaju studij za školarinu će izdvajati od 600 KM do 750 KM, po semestru.

Studenti koji namjeravaju podnositi prijave za upis na neki od fakulteta, trebaju imati: izvadak iz matične knjige rođenih, svjedodžbe svih razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, svjedodžbu o završnom ispitu (maturi) , te druge potrebne dokumente ovisno o fakultetu koji upisuju.

Što reći, nego, sretno budući brucoši!

studomat.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi