RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

FOTO: Na Španjolskom trgu povodom Svjetskog dana astme upriličena javna spirometrija

Napisano 07.05.2011. 01:10

Povodom Svjetskog dana astme danas se u Mostaru, na Španjolskom trgu, održala javna spirometrija (mjerenje plućne funkcije) u suradnji Respiratornog udruženja u BiH i GlaxoSmithKline, predstavništvo u BiH.

Mnogobrojni građani iskoristili su prisustvo liječnika specijalista - pulmologa, te im je izmjerena plućna funkcija, provjerili su stanje pluća, a shodno spirometrijskom nalazu, mogli su dobiti i odgovarajuće savjete. Svjetski dan astme se provodi pod motom "Vi možete kontrolirati svoju astmu" i javna spirometrija je jedna od aktivnosti koje svake godine organizira Globalna inicijativa za astmu (Global initiative for asthma - GINA).

GINA je pokrenuta 1993. godine kako bi se u suradnji sa zdravstvenim radnicima i službenicima u oblasti javnog zdravstva širom svijeta osigurali ujednačeni terapijski pristupi astmi. Svjetski dan astme se obilježava svakog prvog utorka u svibnju, u periodu proljeća kada bolest ima intenzivniju aktivnost, te je to pravo vrijeme da se široj javnosti skrene pažnja na njenu sve veću učestalost. Prvi put Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u 35 zemalja svijeta.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana astme jeste podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme. Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 milijuna ljudi. Karakteristike su joj kronični problemi sa disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava, te se predviđa da će do 2025. godine biti još 100 milijuna oboljelih od astme u svijetu.

Međunarodna istraživanja pokazuju da preko 50 % pacijenata sa astmom ima bespotrebno učestale simptome i smanjen kvalitet života zbog loše kontrole astme, te preko 90 % pacijenata sa astmom još uvijek smatra da su simptomi uobičajen dio života. Cilj obilježavanja Svjetskog dana astme ove godine je, između ostalog, podstaći državne institucije, zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike u unapređenju kontrole astme i smanjenju broja hospitalizacija zbog astme za 50 % do 2015. godine.

Pacijenti sa astmom i dalje precjenjuju stupanj kontrole astme, te se 40 % loše kontroliranih pacijenata sa astmom smatra potpuno ili dobro kontroliranima uprkos simptomima koje osjećaju. To znači da pacijenti ne prijavljuju simptome astme tijekom posjeta liječniku i nepotrebno podnose simptome astme. Liječenje astme danas je usmjereno ka postizanju kontrole astme što omogućava normalan kvalitet života, te aktivan i ispunjen život pacijenata sa astmom.

Cilj liječenja astme prema GINA smjernicama jeste postići i održati kontrolu astme, što se može postići kod većine pacijenata pravilnim pristupom i izborom liječenja.

 Inače javna spirometrija je održana u Banja Luci i Sarajevu, dok se danas održavala u Mostaru.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi