RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HP Mostar izdala prigodnu marku u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića

Napisano 19.05.2011. 05:14

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana "300. obljetnica rođenja Ruđera Boškovića". Autor je likovnog rješenja Gordan Zovko, marka je nominalne vrijednosti 2,10 marak, tiskana je u arku 9 maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu. U poštanskom prometu koristi se od 18. svibnja 2011. godine.

Veliki hrvatski i hercegbosanski fizičar, matematičar, astronom, geodet, filozof, inženjer, pjesnik i diplomat Ruđer Josip Bošković jedan je od najznačajnijih znanstvenika svoga vremena. Rođen je 18. svibnja 1711. u Dubrovniku u obitelji Bošković iz Ravnog u Hercegovini, s 15 godina odlazi u Rim na daljnje školovanje u poznati isusovački Collegium Romanum (Rimski kolegij).

Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika te stupa u isusovački red. Godine 1736. počinje objavljivati svoje Dissertationes iz matematike, fizike, astronomije i geodezije, a 1763. tiskano je u Veneciji njegovo djelo izuzetne vrijednosti Theoria Philosohiae Naturalis.

Tijekom života napisao je više od 75 kapitalnih radova iz matematike, mehanike, astronomije, optike, filozofije i književnosti. Njegove rasprave bile su zapažene ne samo po znanstvenim novostima već i po latinskom jeziku.

Ruđer Bošković djelovao je u različitim znanstvenim europskim središtima i bio je članom mnogih akademija znanosti. Umro je 13. veljače 1787. godine u Milanu i pokopan je u crkvi Sv. Maria Podone.


Nema komentara

Anketa

Ustavi