RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hram će biti izgrađen do proljeća

Napisano 23.06.2012. 12:00

Džombić posjetio Sabornu crkvu u Mostaru

Hram će biti izgrađen do proljeća

• Premijer RS-a s vladikom Grigorijem obišao gradilište Saborne crkve na Bjelušinama kod Mostara
• Vlada RS-a za obnovu do sada uplatila 2.350.000 maraka

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru bit će izgrađena do proljeća, a nakon toga će se postepeno krenuti s uređenjem njena enterijera i eksterijera; rekao je jučer vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije tijekom posjete predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića Mostaru. Premijer RS-a je, naime, jučer, zajedno s vladikom Grigorijem, obišao gradilište Saborne crkve na Bjelušinama kod Mostara, te je istaknuo kako je Vlada RS-a do sada za obnovu ovog hrama uplatila 2.350.000 maraka.

Rad na pomirenju

- Vlada Republike Srpske je najveći donator za obnovu ovog hrama. To je za mene jako važno, jer to govori da Vlada RS-a želi da mi živimo ovdje i želi da nam pomogne da živimo na dostojanstven način. To znači da postoji i neki integrativni moment. Također, to znači da se radi na pomirenju. Mi vrlo često ponavljamo da treba raditi na suživotu, ali vrlo rijetko dobro radimo na tome. Beskrajno smo zahvalni premijeru Džombiću jer je on ispunio sve svoje obveze i sva obećanja Vlade RS-a su izvršena. Ova crkva, ako Bog da, na proljeće će biti u potpunosti sagrađena, a onda ćemo krenuti sa njenim ukrašavanjem. To ćemo činiti postepeno, rekao je vladika Grigorije.

Premijer Džombić je kazao kako obnova hrama ide zadovoljavajućom dinamikom, te da je Vlada RS-a prije dva mjeseca uplatila 900.000 KM kako bi se radovi mogli nesmetano odvijati.
- To je ukupno 2.350.000 maraka Vlade RS-a. Vladika mi je kazao kako su sredstva od ostalih donatora također osigurana, te neće biti problema da se zatvori financijska konstrukcija i da se crkva završi na vrijeme. Naravno, sudjelovat ćemo i u svim ostalim inicijativama. Vjerojatno ćemo razgovarati i o ideji obnove stare škole. Kao Vlada RS-a, mi ćemo dati podršku svim projektima ove eparhije, rekao je Džombić, dodajući da će Vlada RS-a pomagati povratak Bošnjaka i Hrvata u istočnu Hercegovinu, ali i Srba u dolinu Neretve.

Ured i konzulat

Vladika je, pak, govoreći o otvaranju ureda Vlade RS-a i konzulata Republike Srbije u Vladikinu dvoru u Mostaru, rekao kako će prisustvo tih institucija u Mostaru dati blagu sigurnost Srbima povratnicima u dolinu Neretve.
- No, te kancelarije prije svega imaju svrhu za privrednu suradnju, ne samo za Srbe nego sve ljude iz doline Neretve. Poznato je da je Srbija poljoprivredna zemlja, da ona proizvodi određene kulture koje su jeftinije nego drugdje. Istovremeno, u dolini Neretve se proizvode kulture koje nije moguće proizvoditi u Srbiji. Ta razmjena dobara bila bi jako korisna za sve. Također, važno je i da se dođe do političkoga smirenja i poboljšanja političkih odnosa, rekao je vladika Grigorije.
Istaknuo je i kako je pokrenuta inicijativa za obnovu stare škole kod Vladikina dvora u Mostaru. U obnovi bi trebali sudjelovati privrednici iz sva tri naroda.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi