RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Koordinacija udruga podnosi kaznene prijave protiv Zukana Heleza

Napisano 02.07.2012. 10:26

Sjednica - Danas odluka o podnošenju novih tužbi

Koordinacija udruga podnosi kaznene prijave protiv Zukana Heleza

► Postoje brojni dokazi o tome da se revizija radi protivno zakonima
► Braniteljske udruge prikupile dokaze o nezakonitostima u procesu revizije, a sada slijedi podnošenje prijava

Danas bi se u Mostaru trebala održati sjednica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na kojoj će biti donošenja odluka o podnošenju kaznenih prijava federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza.

Prijava neupitna

Kako su nam rekli iz Koordinacije, nije pitanje hoće li biti podnesena kaznena prijava nego koja će je udruga podnijeti.
- Kako Koordinacija nije pravno tijelo, onda ispred Koordinacije ne može biti podnesena kaznena prijava. Očekujemo kako će se na sastanku odlučiti koja udruga će obaviti taj posao, ali sve se radi u ime Koordinacije - rekli su nam naši sugovornici. Kaznene prijave protiv Heleza se podnose zbog kršenja zakona koji se odnose na revizijske timove, ali zbog način na koji se provodi revizija, a koji je protivan zakonima.
- Članovi pojedinih revizijskih timova su birani, iako nisu ispunjavali uvjete da obavljaju taj posao. Postoji cijeli niz nezakonitosti koje smo neupitno utvrdili i na temelju tih činjenica ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih. Jedan od njih je i ministar Zukan Helez koji se oglušio na naša upozorenja i koji nastavlja s svojim nezakonitim djelovanjem - ističu čelnici braniteljskih udruga koji su pokrenuli cijeli proces.

Inače, nezakonitosti u revizijskim timovima su utvrđene prilikom dolaska revizijskog tima u Mostar. Tom prilikom je utvrđeno kako se revizija ne može provesti jer jedan član ne ispunjava zakonske uvjete za taj posao, te je utvrđeno kršenje niza drugih zakonskih odredbi.

Službena zabilješka

Sačinjena je službena zabilješka koja dokazuje sve protuzakonitosti u ovom procesu i vjerojatno će biti jedan od glavnih dokaza u ovom procesu. Inače, hrvatski branitelji već godinama prosvjeduju protiv načina rada Zukana Heleza. Federalni ministar za pitanja branitelja je svojim ponašanjem, izjavama, ali i postupcima konstantno provocirao Hrvate u BiH. Između ostaloga, više puta je izjavio kako Hrvati nisu bili u logorima nego u sabirnim centrima i zatvorima, a tijekom svoga mandata je u Ministarstvo doveo osumnjičene za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, kao i upravnike logora za Hrvate u srednjoj Bosni. Sve ovo je napravilo veliki jaz između hrvatskih braniteljskih udruga i ministra Heleza. Sukob će sada rezultirati podnošenjem kaznenih prijava, a sada je na sudovima da utvrde je li zakon kršen i tko za takvo nešto treba snositi posljedice i kazne.
 

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi