RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Moore: Odbijanje provedbe odluka Ustavnog suda BiH znači ustavni kaos!

Napisano 28.12.2011. 04:55

Vodeći princip i polazni osnov mora biti odluka Ustavnog suda BiH, koja mora biti provedena.

U intervju magazinu dani na upit kako je Ustavni sud BiH je utvrdio da su dijelovi Statuta Mostara protivustavni, te da se oko toga podigla poprilična buka u političkom Sarajevu, te među bošnjačkim političarima, zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Roderick Moore je kazao kako je Mostar najbolji primjer, mada ne i jedini.

-Imao sam priliku iz prve ruke da čujem bojazni Hrvata, Bošnjaka i Srba u Mostaru šta će se sljedeće dogoditi. Svi treba da budu oprezni zbog delikatnosti situacije u Mostaru. Vodeći princip i polazni osnov mora biti odluka Ustavnog suda BiH, koja mora biti provedena. Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće. Moraju se provoditi. Odbijanje provedbe odluka Ustavnog suda BiH znači ustavni kaos. OHR, međunarodna zajednica i odgovorni članovi društva to ne mogu prihvatiti.

Drugo, Ustavni sud BiH je značajna institucija, jer nakon zatvaranja OHR, biće to jedina institucija, ovlaštena za tumačenje Dejtonskog Ustava. Nadamo se da će se odluka prihvatiti kao polazna osnova, jer nema druge opcije. Druga stvar je da međunarodna zajednica nema želje niti potrebe da se uključi u rješavanje pitanje Mostara. Ustavni sud je postavio parametre. Političke stranke, koje su zastupljene Mostaru, moraju donijeti rješenja u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH. I nema puno vremena. Uskoro će biti lokalni izbori. Bit će veoma loše ukoliko ova pitanja ne budu razmotrena ozbiljno mnogo prije izbora- kazao je Moore te dodao kako se OHR ne želi uključiti jer očekuje da to stranke riješe.

-Moram vam reći da su domaći akteri iskazali veliku skepsu da će to riješiti-rekao je Moore. (R.I. Dnevnik.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi