RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar dobiva novu sortirnicu za ambalažni otpad, projekt vrijedan oko 400.000 maraka

Napisano 02.10.2012. 11:47

Zaštita okoliša - Radovi u zadnjoj fazi

Mostar dobiva novu sortirnicu za ambalažni otpad, projekt vrijedan oko 400.000 maraka

■ Poduzeće Alba odlučilo se na ovaj korak u sklopu plana širenja poslovanja poduzeća na prostoru Hercegovine
■ Pokretanje ovakvih projekta otvara nova radna mjesta i povećava razinu zaštite okoliša u Hercegovini.
■ Planiraju se i dodatni projekti vrijedni oko milijun maraka

U sklopu pokretanja pravilnika o ambalažnom otpadu ALBA privodi kraju izgradnju sortirnice primarno odvojenog ambalažnog otpada za područje grada Mostara. Izgrađeni objekt je namjenski građen te ima 300 četvornih metara, a montažu nove prese vrši renomirani proizvođač hrvatske komunalne opreme.
- Vrijednost cijele investicije prelazi 400.000 maraka te otvara mogućnost za nekoliko novih radnih mjesta. S ovim objektom i novom tehnikom planiramo pojačati poslovanje u iduće tri godine za 100% u odnosu na sada prikupljene količine od 4.000 tona, rekao je direktor Vlado Jerkić.

U sortirnici će se isključivo sortirati ambalažni otad kao što su papir, karton, plastika. Ovakav način obrade primarno sakupljenog ambalažnog otpada produžuje vijek deponija te vodi smanjenju zagađenja okoliša, a otpad postaje sirovina koja se reciklira. Naravno učenicima mostarskih škola će biti omogućen pristup reciklažnom centru za edukativne svrhe.

- Osim ovoga projekta u Mostaru i u Ljubuškom se planira uraditi čitav kompleks vezano uz upravljanje komunalnim otpadom. Želja nam je da kao prvi u Ljubuškom uvedemo odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada u kućanstvima, izgraditi pretovarnu stanicu, reciklažno dvorište s manjom sortirnicom te popratnom opremom. Takva dodatna investicija bi zahtijevala ulaganja od minimalno 800.000 maraka, a otvorilo bi se minimalno devet novih radnih mjesta. Trenutačno se nalazimo u predprojektnoj fazi, a za dva mjeseca očekujemo gotov projekt - ističe naš sugovornik.


Nema komentara

Anketa

Ustavi